Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dom postavia za 24 hodín. Stačí si vybrať a zaplatiť
Zdielať na

Dom postavia za 24 hodín. Stačí si vybrať a zaplatiť

Archívna reportáž

KYJEV / Technológie neustále postupujú dopredu a čo je dnes nové, môže byť zajtra už súčasťou minulosti. Ukrajinský startup prišiel s novinkou. Dom vám pomocou 3D tlačiarne vytlačia za osem hodín, jeho stavba trvá jeden deň.

Steny, strecha a podlahy sú vyrobené pomocou 3D tlače. Startup PassivDom navrhol dva domy, ktoré mali 38 a 77 metrov štvorcových. Dom má štandardné dvere, okna aj elektrické rozvody, tiež odpad, potrubia, klimatizáciu, ale aj solárne panely. 

Zákazníci majú na výber z dvoch druhov domov. Menší má veľkosť 38 metrov štvorcových. Vo vnútri je hlavný obytný priestor s kuchynským kútom a spacou časťou, kúpeľňa je oddelená. Druhý má veľkosť 77 metrov štvorcových s obývacou kuchyňou, spálňou a kúpeľnou. 

Obe verzie domu sú vybavené elektrickými spotrebičmi a základnými kusmi nábytku. V interiéri je rozkladacia pohovka, stôl, stolička, kuchynská linka a šatník. Samozrejmosťou je aj klimatizácia v celom dome, rovnako ako podlahové kúrenie. Podľa portálu IDnes.cz si chce spoločnosť nechať patentovať aj špeciálne sklá, ktoré dokážu absorbovať infračervené žiarenie. 

Dnes si dom objednáte, zajtra ho máte postavený

Návrhári sa zamerali aj na energetickú úspornosť domu. Na strechu preto nainštalovali fotovoltaické panely napojené na batériu. Majitelia si ale môžu vybrať či chcú energiu odoberať zo siete alebo či chcú využívať solárnu energiu. 

Cena za menší dom sa pohybuje v prepočte okolo 51 267 eur, za ten väčší je cena okolo 78 873 eur. K tejto sume je potrebné pripočítať ešte cenu pozemku, náklady na stavbu domu a ďalšie poplatky spojené s výstavbou. 

Súvisiace články