Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Česká rodina musela utiecť na Nový Zéland. Doma čelili teroru
Zdielať na

Česká rodina musela utiecť na Nový Zéland. Doma čelili teroru

Archívna reportáž

WELLINGTON / Diskriminácia a vyhrážky smrťou prinútili českú rodinu k úteku z krajiny. Po viacerých procesoch imigračného súdu, dostali azyl na Novom Zélande.

Novozélandské úrady pôvodne udelili azyl z celej rodiny len 9- ročnému chlapcovi. Oo odvolaní dostala medzinárodnú ochranu aj matka a dvaja ďalší synovia. 

Pred imigračným súdom Češka vypovedala, že vo vlasti celá rodina žila v strachu z vyhrážok smrti od neonacistov. Najstarší zo synov vraj v škole čelil segregácii, ale aj útokom a nadávkam. Voči takémuto prístupu údajne nezakročili ani učitelia na škole v Čechách. 

Druhý syn, ktorého si Češka adoptovala z detského domova, mal podľa výpovedi v Česku nastúpiť do školy pre deti so špeciálnymi potrebami iba preto, že bol Róm a čierny. 

Imigračný súd nakoniec uznal, že celá česká rodina bola pod nátlakom a obťažovaná. V Česku ich v škole, na uliciach a aj pri voľnočasových aktivitách nazývali "špinavými cigáňmi". Teror sa údajne začal podľa spisu stupňovať v roku 2015, keď rodina obdržala list, kde sa písalo, že sa čoskoro objaví niekto lepší než Hitler, ktorý ich odstráni. V ďalšom liste sa písalo: "Plyn vonia dobre, nie?" Česká polícia podľa ženy, ktorá dostala na Novom Zélande azyl, údajne jej žiadosť ani nezaevidovala. 

Následne v roku 2016 sa museli členovia rodiny podľa výpovedi celú noc skrývať v kúpeľni. Dôvodom bolo, že na ich dom neznámy páchateľ hádzal delobuchy. Rodina po tejto udalosti utiekla na Nový Zéland. "Matka podnikla okamžité kroky, aby zabránila ďalšej eskalácii násilností," uvádza sa v spise imigračného.

Podľa serveru Radio NZ novozélandský súd rovnako konštatoval, že v Česku začali protirómske nepokoje a pochody v roku 2013 a rasizmus a zločiny z nenávisti sa v stredoeurópskej zemi stávajú "čím ďalej, tým viac normálnymi". Češke teda podľa súdu vo vlasti hrozilo prenasledovanie a azyl jej prináleží. 

Aj na Slovensku je otázka azylu komplikovaná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy