Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za vraždy na objednávku dostal 12 rokov natvrdo
Zdielať na

Za vraždy na objednávku dostal 12 rokov natvrdo

BANSKÁ BYSTRICA / Špecializovaný trestný súd poslal za mreže nájomného vraha z Bratislavy. Obvinený 43-ročný Ľuboš Zelman sa priznal k piatim vraždách.

Obvinený muž, Ľuboš Zelman, sa priznal, že patril do zločineckej skupiny a vraždil na objednávku. Celkovo sa priznal k piatim vraždám, z toho k jednej v štádiu pokusu. Priznal sa aj k tomu, že práve on bol strelcom v známom prípade Irish pub.

Muža, ktorý priznáva, že vraždil na obejdnávku priviedli na banskobystrickí súd ozbrojení kukláči. 43 ročný Ľuboš Zelman, ktorého na chodbe budovy strážili až 5 muži, potvrdil, že bol členom zločineckej skupiny Piťovci a na objednávku pre nich likvidoval konkurenciu a nepohodlných ľudí.

"Spolu ide o 5 vrážd a jednu vraždu v štádiu pokusu," uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry

Zelman priznal, že si ho v roku 2003 najali na popravu Jána Takáča, šéfa konkurenčnej skupiny Takáčovci. Popravil ho v jeho terénnom aute na bratislavských Kramároch. Rovnako sa priznal k streľbe v Irish pube kde okrem podnikateľa Jána Šteca zomrel aj náhodný hosť, vtedy 26-ročný Tomáš. Práve jeho matka sa dnes prišla po prvýkrát pozrieť vrahovi do očí. "Pán Zelman, želám vám utrpenie až do konca života, tak ako ho máme aj my," povedala matka Tomáša.

"Guľka vyletela z jeho pištole. Ja nie som zástanca oko za oko, zub za zub, lebo to nič nerieši. Ale 19 vás poznačí," dodáva s trpkosťou matka 26-ročnej obete.  Odsúdený dnes tvrdil, že všetko ľutuje a príbuzným obetí sa ospravedlnil. "Neverím, to nebolo úprimné. To je naučené," dodala matka obete.

"Rozhodujúcu úlohu zohrala skutočnosť, že Ľuboš Zelman sa sám iniciatívne priznal k spáchaniu skutkov. Okrem iného sa priznal aj k skutku, z ktorého bol v minulosti oslobodený," uviedol prokurátor. Tým, že vypovedal, usvedčil viacerých mužov podsvetia. 

"Výpoveď odsúdeného Ľuboša Zelmana spôsobila, že ďalší páchatelia alebo spolupáchatelia trestných činov, ktorých sa spoločne dopustili, sa začali postupne priznávať k daným trestným činom. V súčasnosti je už 30 páchateľov buď trestne stíhaných alebo už aj odsúdených za spoločnú trestnú činnosť," povedal prokurátor .

Keďže obvinený Ľuboš Zelman prehovoril o ďalších prípadoch a pomáha usvedčovať svojich komplicov uzavrel v tomto prípade dohodu o vine a treste s prokurátorom. Senát špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici na verejnom zasadnutí dohodu schválil. Odsúdený 43-ročný muž si tak odpyká 12-ročný trest. Rozhodnutie je právoplatné a nedá sa voči nemu odvolať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy