Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stal sa zázrak. Na otvorenom mori našli čln so siedmimi ľuďmi
Zdielať na

Stal sa zázrak. Na otvorenom mori našli čln so siedmimi ľuďmi

PACIFIK / Novozélandskí vojaci našli v nedeľu sedem ľudí, ktorí prežili v záchrannom člne. Zachránení uviedli, že po tom, ako sa potopil trajekt, sa štyri dni bez vody plavili po mori.

V oblasti tichomorského ostrovného štátu Karibiti v pondelok obnovili pátranie po stovke cestujúcich z trajektu, ktorý v Pacifiku stroskotal pred týždňom. Pátracia akcia bola obnovená po tom, čo novozélandskí vojaci v nedeľu našli sedem ľudí, ktorí prežili v záchrannom člne. Do akcie sa momentálne zapojí aj Austrália a Spojené štáty. 

Štyri dni boli bez vody

Loď Butiraoi, ktorá zaisťovala spojenie medzi dvoma kiribatskými ostrovmi, vyplávala 18. januára a do cieľa plavby dlhej asi 250 kilometrov mala doraziť o dva dni neskôr, ale nestalo sa tak. Ako nezvestné bolo plavidlo, drevený katamaran o dĺžke 17,5 metra - nahlásené až tento piatok. Po drevenom katamaráne už pátra lietadlo novozélandskej armády s radarom a záchranné tímy z Fidži. Zatiaľ sa im podarilo nájsť sedem osôb v záchrannom člne, ktorým zhodili zásoby vody a potravín a neskôr im prišla na pomoc rybárska loď. Zachránení uviedli, že po tom, ako sa trajekt potopil, sa štyri dni bez vody plavili po mori.

Stovka pasažierov je nezvestných

Podľa záchranára Grega Johnstona, už lietadlo Orion prehľadalo územie veľkosti Nemecka. Stav zachránených je podľa jeho slov primeraný okolnostiam a kiribatská námorná hliadka so zdravotníckymi pracovníkmi ich vyzdvihne v utorok. Záchranné centrum tvrdí, že v skupine sa nachádzajú traja muži, tri ženy a 14-ročné dievča. Novozélandská armáda však zachránených identifikovala ako šesť dospelých a bábätko v bezvedomí. Podľa pôvodných informácii viezol trajekt asi 50 pasažierov. Kiribatský prezident Tanibi Mamu ale v pondelok prehlásil, že na lodi bolo pravdepodobne cestujúcich dvakrát toľko, teda až stovka. 

Obnovili pátranie

Pretože šance na nájdenie ďalších žijúcich sú veľmi malé, v pondelok pátranie obnovili opäť. Okrem záchranárov z Nového Zélandu a Fidži sa do neho po novom zapoja taktiež záchranné tímy Austrálie a USA so svojimi lietadlami. Záchrannú akciu komplikuje odľahlosť prehľadávanej oblasti. 

Kiribati je chudobný ostrovný štát a má asi 108 000 obyvateľov. 

Vo Francúzsku uviazol trajekt. Podarilo sa im ho uvoľniť a odtiahnuť do hlbšej vody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy