Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Má 16 rokov a už sama zdolala Južný pól. O tejto mladej žene ešte budeme počuť
Zdielať na

Má 16 rokov a už sama zdolala Južný pól. O tejto mladej žene ešte budeme počuť

CANBERRA / Len 16-ročnej Jade Hameister sa podarilo niečo, čo sa väčšine ľudí nepodarí za celý život. Stala sa historicky najmladšou dobyvateľkou Južného pólu. Za 37 dní prešla 597 kilometrov od pobrežia Antarktídy až k pólu.

"Dorazili sme po doteraz nevyšľapanej ceste cez Transantarktické pohorie. Bolo veterno, zima a naozaj drsné podmienky. Mráz klesal až na mínus 50 stupňov," napísala Jade na svojom facebooku. Týmto výstupom sa stala nielen najmladšou, ale zároveň prvou Austrálčankou, ktorá prešla vzdialenosť na lyžiach bez cudzej pomoci.

Na saniach si po celý čas sama niesla 50 kilogramový náklad. Z diaľky ju sprevádzal jej otec a fotografický tím časopisu National Geographic. Nikto z nich jej ale v ničom nepomáhal. V súčasnosti nastúpila na cestu späť na pobrežie.

V minulom roku v júni prešla 545 kilometrov dlhú trasu naprieč Grónskom a keď mala iba 14 rokov prešla cez 160 kilometrovú trasu aj na Severný pól. Ako uvádza portál Novinky.cz, už ako 12-ročná vystúpila na 2228 metrov vysokú austrálsku horu Mount Kosciuszko. 

Terajšie víťazstvo bolo podľa jej slov najťažšie. Celú cestu musela bojovať so silným vetrom. Doposiaľ sa na Južný pól podarilo dostať len 20 ženám. 

Súvisiace články