Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odborník radí: Ako dodržať predsavzatie a po sviatkoch skutočne schudnúť
Zdielať na

Odborník radí: Ako dodržať predsavzatie a po sviatkoch skutočne schudnúť

BRATISLAVA / Cez Vianoce si isté väčšina ľudí dopriala. Nerátali sa kalórie, nedbalo sa na výživnú hodnotu. Teraz je čas sa nadbytočných kíl zbaviť. Po sviatkoch sú mnohí ochotní urobiť čokoľvek, aby nechcené kilá išli preč. Čím skôr, tým lepšie. Nie je to ale také ľahké, ako bolo kilá nabrať.

Január je pre zásadné rozhodnutia typický. Hneď prvého začínajú ľudia rok plní odhodlania, stanovia si rôzne záväzky a nepochybujú, že to tentokrát iste vyjde. A na Troch kráľov je už všetko inak. Platí to rovnako o zbavení sa zlozvyku fajčiť, ako aj o plánoch na schudnutie. Vianočných kíl sa ale dá zbaviť a nie je to veľká veda. Ale zo dňa na deň to nepôjde. "Tie krátkodobé a neriadené diéty môžu viesť aj k zhoršeniu zdravotného stavu. Iné je, keď je to mladý človek alebo vitálny v strednom veku, ako keď je to starší človek s pridruženými ochoreniami," varuje gastroenterológ Jarolím Šutka.

Ľudia si neraz predstavujú, že chudnutie môže fungovať aj ako opak hodovania. Teda ak sa dva týždne prejedali, dajú si dva týždne radikálnej diéty, až hladovky. Aj tam je zásadný rozdiel v tom, či sa daný človek celý rok stravoval striedmo, alebo či sa prejedal a cez Vianoce pridal ešte viac. "Ak má vysoký príjem energie a zrazu to sekne, môže dôjsť k takému rozvratu, že to telo niekedy zažije obrovský šok. Jeden deň hladovky po sviatkoch ale nikdy neublíži,"  hovorí Šutka. A vôbec to nemusí byť len raz za rok, po sviatkoch. Jeden deň hladovky telu prospeje aj každý mesiac, hoci aj dvakrát, napríklad po víkende, keď ste si dopriali viac. "Dobrá je vtedy zelenina, alebo minerálny nápoj, či probiotiká," radí Šutka.

Hladovka ale nie je určená na chudnutie. "Je to v dlhodobom horizonte, keď si chcem udržiavať zdravý životný štýl a zakomponujem si to do svojho života," hovorí Šutka. Ak má ale človek väčšiu nadváhu, nie je dobré sa do toho krkolomne pustiť, alebo sa vrhnúť na hladovanie. Ideálne je kontaktovať odborníka a chudnúť pod dohľadom.

Rozhodujúca je ale váha, z akej človek ide chudnúť. Rýchlejšie to zrejme pôjde niekomu s nadváhou desiatok kíl, ako inému, ktorý potrebuje dať dole len 10 kilogramov. Ale pozor, zo začiatku to ide rýchlo, no nemizne hneď tuk. "V úvodných fázach to ide často z vody, nemizne tukové tkanivo, skôr sa telo odvodňuje. Ak ale nie je k tej diéte pridaný aj pohyb, teda navýšený výdaj energie o aeróbny pohyb, tak žiadna diéta nemá veľký zmysel," hovorí gastroenterológ. Malo by ísť ideálne o každodennú aktivitu, alebo aspoň niekoľkokrát do týždňa.

Každý človek má pritom pomer medzi príjmom a výdajom energie nastavený inak. Niekomu stačí vydať len o niečo viac, ako prijať, iný musí vydať aj raz toľko, aby boli badateľné výsledky. V tomto prípade pomôžu aj rôzne kalkulačky alebo špeciálne hodinky, ktorá vám s rátaním kalórií pomôžu.

Pozrite si aj archívnu reportáž k téme:

Súvisiace články