Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Prezimovanie aligátorov vyráža dych. Tlamy im trčia z ľadu
Zdielať na

Prezimovanie aligátorov vyráža dych. Tlamy im trčia z ľadu

Archívna reportáž

SHALLOTE RIVER SWAMP PARK / Aligátory sa za milióny rokov svojho vývoja dokázali nepriaznivým podmienkam prispôsobiť naozaj pôsobivo. Na prvý pohľad sa zdá, že aligátor zamrzol, no v skutočnosti je v akomsi stave hibernácie, pričom mu spod zamrznutej hladiny trčí len koniec tlamy.

Rovnako ako ostatné plazy aj aligátor americký patrí medzi studenokrvné živočíchy. To znamená, že aligátory nevedia udržať stálu telesnú teplotu a môžu ju ovplyvňovať len pohybom svalov alebo vyhrievaním sa na priamych slnečných lúčoch. Problém teda nastáva v zime.

Pri vývoji týchto plazov ale príroda na nič nezabudla. Už keď teplota klesne pod 21 stupňov Celzia, začnú sa aligátory pripravovať na svoj "zimný spánok". 

https://twitter.com/NewYork_SPIN/status/950824817716064256

"Zimný spánok" aligátorov

V zime prestanú aligátory prijímať potravu a v čase, keď sa teplota zníži na 13 a menej stupňov, upadnú do "spánku". V prípade, že sú na súši, zavŕtajú sa do vyhĺbených dier, ale zvládnu to aj vo vode. Vtedy tam doslova zamŕzajú. 

Podľa portálu Novinky.cz aligátor inštinktívne vycíti, kedy sa na hladine jazera začne tvoriť ľad a tlamu vystrčia z vody, aby mohli dýchať. Následne sa takmer prestanú hýbať, spomalia sa im telesné procesy a zníži sa telesná teplota. Často sa potom stane, že ľad na hladine zamrzne a trčí z neho len aligátoria tlama. 

V opisovanej polohe dokážu aligátory prežiť aj niekoľko mesiacov. Preberajú sa až vo chvíli, keď teplota opäť stúpne a ľad sa roztopí. Ich proces prezimovania sa od klasickej hibernácie líši v metabolických procesoch, ktoré prebiehajú vo vnútri tela živočícha. Plazy sú počas prezimovania v bdelom stave a občas tak môžu vyvinúť akú-takú aktivitu. 

Zdielať na

Súvisiace články