Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Astronaut najprv záhadným rastom vyvolal senzáciu, potom správu označil za falošnú
Zdielať na

Astronaut najprv záhadným rastom vyvolal senzáciu, potom správu označil za falošnú

Archívna reportáž

TOKIO / Japonský astronaut Norišige Kanai, ktorý sa v súčasnosti nachádza na Medzinárodnej vesmírnej stanici sa ospravedlnil za zverejnenie zlej informácie. Uviedol totiž, že za tri týždne pobytu vo vesmíre vyrástol o deväť centimetrov. Kanai sa podľa svojich slov na prianie veliteľa premeral a zistil, že v skutočnosti vyrástol len o dva centimetre. 

Astronauti počas svojho pobytu na obežnej dráhe môžu vyrásť až o niekoľko percent, pretože v prostredí s mikrogravitáciou sa im predlžuje chrbtica. Treba ale povedať, že je to len dočasný efekt, niekoľko mesiacov po návrate sa výška vráti do normálu. 

Bežne vyrastú kozmonauti v priebehu pobytu v kozme o dva až päť centimetrov. Japonský člen posádky ISS v utorok na Twitteri napísal, že má veľkú novinu. "Merali sme si telesnú výšku a vyrástol som o celých deväť centimetrov!" napísal. Popri tom sa obával, či sa vojde do sedadle vesmíren lode, ktorá má limitovanú výšku. 

Ako uvádza portál Novinky.cz, štyridsaťjedenročný Kanai, ktorý sa na polročnú výpravu do vesmíru vydal v polovici decembra sa zrejme aj s ohľadom na senzáciu, ktorú vyvolal radšej opäť premeral. "Musím sa ospravedlniť za túto hroznú, falošnú správu," napísal neskôr na Twitteri bez toho, aby vysvetlil ako dospel k deviatim centimetrom. "Zdá sa, že sa do Sojuzu vojdem, uľavilo sa mi," dodal ázijský kozmonaut. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy