Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dobrá správa pre Slovákov. Vymysleli liek na opicu
Zdielať na

Dobrá správa pre Slovákov. Vymysleli liek na opicu

BRATISLAVA / V závere roka sa vždy objavujú dobré rady, ako to neprehnať s pitím alkoholu počas silvestrovských osláv a ako prežiť tzv. poopičný stav na Nový rok, ak ste to predsa len prehnali. Len pár dní po Silvestri sa najmä v poľských médiach objavila správa o tom, že poľská vedkyňa objavila preparát, ktorý zaručene zatočí s krutými dôsledkami nadmerného pitia.

Dá sa povedať, že s počtom vypitých pohárikov a intenzite eufórie, je úmerná aj intenzita červene v tvári a poopičného stavu na druhý deň. Úmera však nie je u každého rovnaká. "Dominantná časť populácie východoázijskej má syndróm, kde chýba enzým, ktorý odbúrava acetaldehyd," hovorí Peter Fodran, chemik FCHPT STU BA. Keby počas Silvestra napríklad bežný Japonec alebo Číňan vypil toľko alkoholu čo bežný Európan, spamätával by sa z toho niekoľko dní.

Európania, a teda aj Slováci, nielen znesú viac, ale rýchlejšie sa dokážu vystrábiť z krutého stavu na druhý deň. Trvá to zvyčajne jeden deň a aj ten je možné zmierniť. "Volajú nám, že majú problém a keď vyhodnotíme, že iný problém tam nie je, odporúčame im tekutiny, minerálky, pokoj," povedala Alena Krčová, hovorkyňa operačného strediska záchranárov. Plus trochu sladeného nápoja, ale spánok sa príliš neodporúča, aby postihnutý neupadol do kómy.

Musíme ho odtrpieť

Doteraz všeobecne panuje názor, že tak či tak si poalkoholový stav musíme odtrpieť. Objav poľskej vedkyne Katarzyny Koziakovej však toto tvrdenie vyvracia. Najmä poľské médiá informovali o jej objave ako o zázračnom preparáte na "poopičný" stav, ktorý čoskoro bude dostupný aj v predaji. Látkou, ktorá ho má zneškodniť je acetaldehyd. "Je to látka, ktorá rozširuje cievy, spôsobuje červeň," povedal Fodran.

Doktor Fodran si nemyslí, že acetaldehyd môže akokoľvek výrazne zlepšiť stav po alkoholickom opojení, je práve zodpovedný napríklad za halucinácie. Dodanie ďalšieho množstva acetaldehydu do krvi by malo ten istý efekt ako tzv. "vyprošťovák".

Systém klin sa klinom vybíja na chvíľu síce môže zlepšiť nepríjemné pocity, ale nepomôže odbúrať príčinu, len sa zbytočne opäť zvýši jeho hladina v krvi. Látka, ktorá by zaručene urýchlila odbúranie acetaldehydu, zatiaľ známa nie je.

Pozrite si archívnu reportáž, ako si pomôcť pri "opici":

Súvisiace články