Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kiska o Kaliňákovi: Je ľudsky úbohé vysmievať sa niekomu, komu je v lietadle nevoľno
Zdielať na

Kiska o Kaliňákovi: Je ľudsky úbohé vysmievať sa niekomu, komu je v lietadle nevoľno

BRATISLAVA / Minister vnútra Robert Kaliňák sa na tlačovke k dopravno-bezpečnostnej situácii obul do prezidenta Andreja Kisku. Spomenul väčšinu z káuz spájaných s menom hlavy štátu. Ostrá reakcia prišla po zverejnení rozhovoru, ktorý prezident poskytol týždenníku Vasárnap.

"Náš vzťah je dlhodobo komplikovaný, ale chlap by nemal takto vyplakávať. Je to nedôstojné a pôsobí to smiešne," myslí si o prezidentových výrokoch Robert Kaliňák. Minister vnútra na tlačovke spomenul aj využívanie vládneho lietadla prezidentom na cesty do jeho domovského Popradu, ale aj z Popradu do Košíc. "Tých 120 kilometrov je prejav papalášizmu, ktorý tu nemá nikto," myslí si Kaliňák. Tieto súkromné lety mu budú údajne fakturovať, podobne sa pred časom vyjadroval aj premiér Fico. Kancelária prezidenta na to zareagovala: "Kancelária prezidenta prirodzene nikdy žiadnu faktúru nedostala, pretože polícia jej písomne oznámila, že neexistuje rozdiel medzi služobnou cestou a súkromnou cestou a zabezpečuje ochranu a prevoz chránenej osoby nonstop 365 dní v roku bez možnosti vzdať sa ochranky".

Kaliňák spomenul aj prípad, keď po návrate z Mexika odovzdal prezident lietadlo znečistené zvratkami, jeho čistenie by tiež rád fakturoval Kiskovi. Na túto informáciu zareagoval písomným vyjadrením hovorca prezidenta, Roman Krpelan: "Je ľudsky úbohé vysmievať sa ľuďom za to, ak im je v lietadle nevoľno. Už v Mexiku po ceste na letisko zachraňovala sanitka jedného z členov delegácie pre žalúdočné problémy z jedla. Nie pracovníka Kancelárie prezidenta".

Na palube bol okrem hlavy štátu aj podpredseda národnej rady Andrej Hrnčiar, ktorý o žiadnom probléme podobného typu počas nočného letu nevie. "Som si dal liek na spanie a zobudil som sa až pred Popradom. Ale kým som bol hore, tak nič nenasvedčovalo tomu, že tam sa rozpútala nejaká pitka, alebo že tam niekto požíval nadmerne alkoholické nápoje. Ja som nikoho za ten čas, čo som ja bol hore, opitého nevidel," povedal Hrnčiar.

Prezident aj Andrej Hrnčiar a delegácia mali každý zvlášť vyhradenú časť lietadla. "Boli tam ľudia zo Slovenskej akadémie vied, z Univerzity z Košíc, podnikatelia, lietadlo bolo plné. Zadná časť bola určená pre podnikateľskú delegáciu, ja som v tej časti nebol. V časti, kde som sa nachádzal ja, som nevidel žiadne pošpinenie ani nič," hovorí Hrnčiar.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu, kde sa minister ostro vyjadruje na adresu prezidenta:

Luxusný Mercedes nebude

Kaliňák hovoril aj o neprimeraných požiadavkách prezidentskej kancelárie: "Keď si vypýtal najluxusnejší Mercedes z cenníka, tak som mu vysvetlil, že buď bude mať rovnaké auto ako ostatní ústavní činitelia, alebo mi na to dá písomnú požiadavku". Kaliňák si myslí, že Kiskovi zrejme poradcovia potom poradili, aby požiadavku nepísal, lebo to je pasca, a hneď by to iste dal minister vnútra do médií. "Poradcovia rozhodujú za neho, on niekedy nepôsobí úplne samostatne," tvrdí Kaliňák. "Prezident bez problémov jazdil na autách, ktoré mu po nástupe pridelil minister vnútra a mali viac ako 10 rokov a cez 300.000 kilometrov, hoci boli neustále v servise. Limuzína je ďalšia pasca, ktorú si minister smiešne vymýšľa, rovnako ako to, že nikdy neobchodoval s Bašternákom," zareagoval v stanovisku prezidentov hovorca, Roman Krpelan.

Spomenul aj prípad, keď sa kancelária prezidenta sťažovala na malé porcie na palube lietadla. Ministerstvo vnútra argumentovalo, že poskytlo fotografie jedál, podľa ktorých si vyberali. "Ale my sme pochybili, lebo sme im obrázky jedál nedodali v mierke 1:1," hovorí o sťažnosti prezidentskej kancelárie Kaliňák.

Kaliňák: Smiešny plač škôlkara

Robert Kaliňák niekoľkokrát zdôraznil, že to nie je on, kto začal "vojnu" s prezidentom. Ostro ale zareagoval na rozhovor v týždenníku Vasárnap, ktorého časť prebral aj Denník N.

V texte bolo napísané, že minister financií Peter Kažimír vytkol Kaliňákovi zneužívanie NAKA a ako zdroj bol uvedený prezident Andrej Kiska. "Je to smiešny plač škôlkara, ktorému ukradli hračku. Ak by to hovoril o nejakom poškodenom človeku, kde orgány urobili chybu, je to autentické. Ak ale útočí na mňa a vyšetrovanie vo svojom vlastnom prípade daňových podvodov, je to smiešne," myslí si Kaliňák. Niekoľkokrát pritom naznačil, že pri podobných kauzách vysokí politici v iných štátoch zvyknú odstúpi a podľa neho takéto správanie nie je hodné hlavy štátu.

Kancelária prezidenta požiadala o opravu

Kancelária prezidenta SR požiadala týždenník Vasárnap, ktorý zverejnil rozhovor s prezidentom Andrejom Kiskom, aj Denník N, ktorý časť rozhovoru prebral, o opravu. Prezident nikdy nepovedal, že by minister Kažimír hovoril o NAKA.

Doslovný prepis rozhovoru je takýto: "V tomto prípade sa ukazuje, že sme stále mafiánsky štát. Mafiánsky štát znamená, že štát zneužije hrubo svoju moc na to, aby pošpinil, zdiskreditoval kohokoľvek. Ukázalo sa, že za všetkým, za celou touto organizáciou stojí minister vnútra, ktorý zneužíva národnú kriminálnu agentúru. V médiách presiakla informácia, že na predsedníctve strany Smer minister financií, na ktorého sa paradoxne ukazovalo, akokeby zlyhával daňový úrad, keď v úvodzovkách nahnevaný pracovník daňového úradu posielal list novinárom, tak na tom predsedníctve strany Smer minister financií hrubo vytkol ministrovi vnútra Kaliňákovi, že tú špinu chceli hodiť naňho, a pritom on za tým stojí. A na predsedníctve Smeru sa pohádali. A potvrdili mi to viacerí členovia Smeru, že sa to skutočne stalo. Je to smutné. Je to smutné, ak minister vnútra zneužíva svoj úrad. A ešte smutnejšie je, že o tom všetkom bol informovaný aj predseda vlády a takéto špinavosti nezastaví.“

Minister vnútra sa voči takémuto tvrdeniu ohradil: "Ja nemám pokynovú právomoc k NAKA a pokiaľ viem NAKA sa nevenovala jeho firmám". Tvrdenia prezidenta uverejnené v rozhovore odmietol aj policajný prezident Tibor Gašpar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy