Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V roku 2018 sa na nebi budú diať veci. Jeden úkaz nastane už v januári
Zdielať na

V roku 2018 sa na nebi budú diať veci. Jeden úkaz nastane už v januári

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Nočná obloha ponúkne v roku 2018 viacero atraktívnych úkazov. Už 3. januára "zasypal" nebo jeden z najbohatších meteorických rojov Kvadrantíd. Začiatkom januára predvedú výrazné spojenie aj planéty Mars a Jupiter.

Človek nemusí byť práve astronómom, aby ho fascinovala hviezdna obloha. Tento rok bude na pozorovanie zaujímavých nebeských úkazov viacero príležitostí, píše portál idnes.cz. Meteorický roj Kvadrantíd má už síce najbohatší výskyt za sebou, hneď 2. januára bol aj "superspln" Mesiaca, no stále má ideálne pozorovacie podmienky planéta Merkúr. Môžete ho vidieť na rannej oblohe nad juhovýchodom, vychádza necelé dve hodiny pred Slnkom. Cez víkend, konkrétne 7. januára po polnoci, sa k sebe najviac priblížia planéty Mars a Jupiter.

Najvýznamnejšie astronomické úkazy ale nastanú v lete. Zrejme najatraktívnejším je vždy zatmenie, 27. júla sa teda pripravte na pozorovanie úplného zatmenia Mesiaca. Tento úkaz bude ešte zaujímavejší, ako obvykle, Mesiac totiž prejde stredom zemského tieňa, bude teda tmavší, ako pri iných zatmeniach. "Fáza úplného zatmenia bude trvať najdlhšiu možnú dobu, teda 1 hodinu a 44 minút. Naposledy bolo také zatmenie v roku 2011 a ďalšie nás čaká až v roku 2029," povedal pre idnes.cz hovorca Astronomického ústavu Akadémie vied ČR Pavel Suchan.

Pozorovateľný Mars po celú noc

Na rovnaký deň, teda 27. júla, pripadá aj veľká opozícia Marsu, čo je stav, keď sa Mars priblíži k Zemi a zároveň bude oproti Slnku. Vďaka tomu bude pozorovateľný po celú noc. Červená planéta bude aj našej Zeme vzdialená "len" 57,5 milióna kilometrov a ďalekohľadom sa budú dať pozorovať väčšie detaily. Mars ale nebude dobre pozorovateľný len v ten deň, ale celý mesiac - od polovice júla do zhruba 10. augusta. 

Obľúbenými úkazmi sú každoročne meteorické roje. Tento rok budú mať Perseidy maximum 13. augusta a Geminidy 14. decembra. Kvadrantídy sa už v maxime rojili 3 januára.

Pozrite si archívne video o výskyte meteoritov:

Súvisiace články