Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Svet sa rúti v ústrety prvému masovému vyhynutiu živočíchov od doby dinosaurov
Zdielať na

Svet sa rúti v ústrety prvému masovému vyhynutiu živočíchov od doby dinosaurov

LONDÝN / Podľa zistení štúdie the Living Planet, do roku 2020 populácia cicavcov, vtákov, rýb, plazov a iných stavovcov klesne o viac ako dve tretiny za posledných 50 rokov. Súčasná rýchlosť vymierania druhov je viac ako 100 krát rýchlejšia, ako by mala byť. 

Zatiaľ čo dinosaury pravdepodobne vyhynuli kvôli dopadu obrovského meteoritu na zemský povrch, v súčasnosti vymieranie živočíchov spôsobuje človek. To je jeden z dôvodov, prečo sa geológovia blížia k vyhláseniu novej epochy, nazývanej Antropocén (odvodené od gréckeho slova človek), pretože skameneliny toľkých vyhynutých zvierat sa jedného dňa stanú viditeľnou globálnou zemskou vrstvou.

Podľa štúdie, za ktorou stojí WWF (World Wildlife Fund) a Zoological Society of London, boli analyzované dáta 3706 rôznych druhov. Zistili, že medzi rokmi 1970 a 2012 priemerný pokles populácie bol 58%. Tento trend by sa mal do roku 2020 vyšplhať až na 67%.

Doktor Mike Barrett, riaditeľ pre vedu a politiku vo WWF povedal pre independent.co.uk: "Po prvýkrát od vyhynutia dinosaurov čelíme masovému vymieraniu druhov. Ignorujeme úpadok iných druhov, pretože sú barometrom, ktorý odhaľuje náš vplyv na svet. Nadmerné využívanie prírodných zdrojov ľuďmi, ohrozuje jej ostatných obyvateľov a hrozí narušenie stability podnebia."

Niektoré z najvýznamnejších zvierat sú v ohrození z rôznych dôvodov, ale spôsobených spoločným faktorom. Napríklad pytliaci zabili obrovské množstvo afrických slonov s poklesom počtu populácie o 111 000 za posledné desaťročie.

Mravčiar veľký a Pes hrivnatý sú v ohrození, pretože trávnaté plochy, ktoré sú ich domovom v Brazílii prerávajú na polia na pestovanie sóje alebo pastviny pre dobytok. 

Chemické znečistenie ovplyvňuje morský život od kosatiek až po polárne medvede. Látky používané vo farbivách a pesticídoch sú spájané s rakovinou a oslabením možnosti rozmnožovania u polárnych medveďov. 

A počty Supov himalájskych klesli kvôli liekom, podávaným dobytku. Veľkolepým vtákom zlyhávajú obličky po tom, čo zjedia mäso mŕtvych zvierat.

Situácia nie je neriešiteľná

Avšak Mike Barrett nepovažuje situáciu za neriešiteľnú: "Vieme, ako to zastaviť. Vyžaduje to spoluprácu vlády, podnikov a obyvateľov planéty, aby prehodnotili produkciu a konzumný spôsob života a vážili si životné prostredie." 

Tajomníčka pre životné prostredie Andrea Leadsom opakovane povedala, že vláda chce, aby táto generácia ako prvá zanechala životné prostredie v lepšom stave, ako ho našlo. Zároveň dodala: "Správa Living Planet je jednoznačnou pripomienkou toho, čomu čelíme. Súčasne jasne ukazuje, že riešenia existujú, ak sa všetci zapojíme do riešenia situácie."

Andrea Leadsom uviedla, že vláda plánuje vytvoriť "Modrý pás ochrany" okolo britských zámorských území, ktoré sú domovom jedinečných morských druhov a biotopov, ktoré by mohli byť bez ochrany navždy stratené.

Pozrite si video piatich vyhynutých druhov živočíchov.

Súvisiace články