Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Sú nebezpečné a nevyspytateľné. Pozor na lavíny si musia dávať aj skúsení horali
Zdielať na

Sú nebezpečné a nevyspytateľné. Pozor na lavíny si musia dávať aj skúsení horali

TATRY / Lavíny sú nebezpečné, nevyspytateľné a ich zásah je takmer vždy smrteľný. Neubránia sa pred nimi ani skúsení horali.

Pred valiacou sa masou snehu majú rešpekt všetci bez ohľadu na skúsenosti. Ak vás zasiahne, rozhodujú o živote sekundy. Ten pocit poznajú len tí, ktorí to prežili na vlastnej koži. "Tam človek neurobí nič. Chcel by to zastaviť alebo niečo, ale nemá šancu," potvrdil jeden zo zasiahnutých.

"Lavíny padali aj v minulosti, ale nie všetky boli monitorované, ako dnes. V minulosti mnoho lavín, v ktorých došlo k nešťastiu, nebolo medializovaných. Dnes sa o nich viac hovorí, píše alebo sú rôzne obrazové materiály," potvrdil Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby. 

Lavín nepadá viac, len sa o nich viac hovorí. Sú to nebezpečné živly, ktoré k horám neodmysliteľne patria. Ale zmenil sa spôsob ochrany - funkčný zapnutý lavínový prístroj, sonda a lopatka by nemali chýbať v batohu žiadneho návštevníka hôr. Na trhu je veľa kvalitných prístrojov, čo má aj svoju negatívnu stránku. Ľudí to totiž oveľa viac ťahá do nebezpečných úsekov hôr. 

"Treba povedať, že stále zostáva zodpovedný za takmer 93% lavínových nehôd ľudský faktor a nie nejaká objektívna príčina," dodal Martin Matúšek, záchranár HZS. 

"Lavína sa nemení, stále je to silný živel. Nástrojom, ktorý nám môže pomôcť je lavínový airbag," radí Jozef Janiga. Tento airbag by mal udržať človeka nad masou snehu. V horách ale stopercentná ochrana pred lavínou neexistuje. Napriek upozorneniam od horských záchranárov, aktualizáciám stránok s poveternostnými podmienkami a iným preventívnym krokom, sú mnohí nepoučiteľní. Zbytočne riskujú a zabúdajú na to, že boj s lavínou nemusia vyhrať. "Je nám to ľúto. Ľudia nechodia do hôr, aby sa tu zranili, ale aby si to užili," dodáva Jozef Janiga. 

Určite si pamätajte aj číslo záchrannej služby 18 300, ktorým môžete pomôcť nielen sebe, ale aj iným milovníkom hôr. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy