Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chlapec prišiel o mamu aj babičku. Ľudia založili zbierku, poslali mu milióny
Zdielať na

Chlapec prišiel o mamu aj babičku. Ľudia založili zbierku, poslali mu milióny

Archívne video

PRAHA / Trojročný chlapec stratil v jednom okamihu mamu aj babičku. Ujala sa ho síce jeho dvadsaťštyriročná teta, ale okolie sa obávalo, ako chlapca zvládne zo svojho nízkeho platu zaopatriť. Obyvatelia dediny preto založili zbierku na chlapcovu podporu, tá prekonala všetky očakávania. Na transparentný účet už ľudia poslali takmer 2,5 milióna českých korún.

O mamu aj babičku prišiel v októbri pri tragickej nehode, kedy sa ich auto zrazilo s kamiónom. Otca nepoznal, a najskôr by skončil v detskom domove, ak by sa ho neujala teta.

Za dva dni, kedy Martinkov krutý osud obletel republiku, mu na transparentný účet zriadený obcou poslali neuveriteľných 2,5 milióna korún. "Malý mi hovorí mama. Občas sa pomýli. Zvládame to. Ráno ide do škôlky, ja do práce,“ hovorí prvýkrát po tragédii jeho teta Petra.

Na súde uspela

Zo dňa na deň prišla o sestru i matku, s ktorými žila v skromnom byte v bytovke v obci Litochovice na Strakonicku. Zostala jediná, ktorá sa v tu chvíľu mohla Martinka ujať. "Požiadala som súd, aby mi ho dal do starostlivosti. Uspela som, snažím sa, ako len viem,“ hovorí mladá žena, ktorá bola jednovaječné dvojča Martinkovej mamy, teda sa na seba veľmi podobali.

Učiteľky spolu so starostkou Čepřovic a dvoma miestnymi študentkami založili zbierku. Kto chcel, mohol priniesť oblečenie pre malého, hračky alebo pár korún na jedlo. Cieľom bolo nedať šancu sociálnym úradníkom, aby chlapec skončil v ústavnej výchove. "Reakcia ľudí bola neskutočná. Vozili desiatky tašiek oblečení, krabice hračiek. Máme toho plnú zasadaciu miestnosť,“ hovorí starostka Čepřovic Barbora Poláčková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy