Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Do zoznamu UNESCO sa dostal aj slovenský spev. Nie ale hocijaký
Zdielať na

Do zoznamu UNESCO sa dostal aj slovenský spev. Nie ale hocijaký

BRATISLAVA / Talianska pizza, holandské vodné mlyny a najnovšie už aj slovenský spev je zapísaný v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Nie je to len taký hocijaký krčmový spev. Ide o takzvaný Horehronský viachlasný spev. Spievajú ho aj muži, ale aj ženy. Asi najznámejšou pesničkou je Na kráľovej holi.

Horehronský viachlasný spev je typický pre oblasť, ktorá sa nachádza presne v strede Slovenska, na Horehroní. Ide o kraj v okolí Banskej Bystrice a Brezna. Zaujímavosťou je, že na Slovensku sa objavil v 14. storočí s valašskou kolonizáciou a na Horehroní sa dodnes používa napríklad počas bohoslužieb v kostoloch.

"Charakteristické už z toho názvu, že je to viachlas, že je to vedené paralelne, viacero hlasov. A potom ten repertoár je tiež zaujímavý, pretože je veľmi variabilný," vysvetľuje generálny riaditeľ SĽUKu Juraj Hamar. Ten si na poslednom zasadnutí valného zhromaždenia UNESCO v Južnej Kórey vypočul prijatie jedného z mnohých slovenských kultúrnych pokladov medzi svetové dedičstvo. V prvom rade je to veľký úspech, nie len pre tento región, ale pre celé Slovensko. Znamená to tiež, že sa o tento druh spevu musia na Horehroní starať, prezentovať ho a samozrejme odovzdávať ho ďalej, aby v tomto regióne prežil aj budúce generácie.

V zozname UNESCO sú už zapísané aj slovenské gajdy: 

Súvisiace články