Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Český prezident Zeman sa s prezidentským postom lúčil na Slovensku kapurkovou
Zdielať na

Český prezident Zeman sa s prezidentským postom lúčil na Slovensku kapurkovou

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Český prezident Miloš Zeman v utorok dopoludnia navštívil Slovensko, ktoré bolo jeho poslednou poslednou zahraničnou cestou pred januárovými prezidentskými voľbami. V nich sa o znovuzvolenie uchádza aj Zeman. Na nádvorí prezidentského paláca Zemana uvítal Andrej Kiska.

Rokovanie Zemana s Andrejom Kiskom sa nieslo v priateľskom tóne. Mnohé rozdielne názory a postoje, ale obaja prezidenti priznali. 

Súčasťou slávnostnej ceremónie bolo uvítanie chlebom a soľou a nástup Kiskovej čestnej stráže. Z dôvodu rekonštrukcie hlavného nádvoria prezidentského paláca v centre Bratislavy sa privítanie Zemana uskutočnilo na menšom nádvorí pri záhrade sídla prezidenta. "Som veľmi rád, že som v Bratislave. Dôkazom dobrej spolupráce oboch národov je, že som pred niekoľkými dňami vymenoval za premiéra Českej republiky príslušníka slovenskej národnostnej menšiny," uviedol Zeman.

Prezidenti spolu hovorili aj o témach ako napríklad školstvo či kvalitná cestná a železničná infraštruktúra. Dotkli sa, ale aj témy euro a európska únia, na ktorú majú rozdielny postoj. Miloš Zeman by ešte prehĺbil spoluprácu vo vojenskej oblasti. Následne v popoludňajších hodinách obaja prezidenti položili vence k pomníku českoslovenkej štátnosti a k pamätníku M.R. Štefánika.  

Zemanova návšteva Bratislavy je súčasťou tradíce, podľa ktorej český aj slovenský prezident pred skončením mandátu navštívi druhý štát bývalého Československa. Predstavitelia štátov tak zdôrazňujú nadštandardné vzťahy medzi Českom a Slovenskom. Český prezident svoju návštevu okomentoval svojsky. "Niekedy sa hovorí kapurková. Dlho som pátral, čo to je. Kapurka je brána a pri tom odchode sa ešte pije posledná slivovička alebo niečo ostrejšieho," povedal. 

V Českej republike budú v januári prezidentské voľby. Miloš Zeman kandiduje opäť. Svoje šance odhaduje od nula do sto percent. Nevedie totiž žiadnu predvolebnú kampaň, ale ak voľby vyhrá, tradíciu prvej návštevy vo funkcii na Slovensku chce dodržať.

Pred ukončením svojej funkcie navštívil Slovensko aj Václav Klaus, ktorý sa stretol s bývalým slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom. 

Súvisiace články