Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Varovanie hygienikov: Tieto krémy nepoužívajte, obsahujú nepovolené látky
Zdielať na

Varovanie hygienikov: Tieto krémy nepoužívajte, obsahujú nepovolené látky

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky RAPEX kontrolné orgány v Litve a v Nemecku.

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil informácie a fotografie troch potenciálne škodlivých kozmetických výrobkov, ktoré by mohli byť pre pokožku dráždivé.

Ide o krém Roskošnoje Pitanije „Argan i Mindal“ značky BİTЭКС®. Ide o výrobnú dávku číslo 1041, čiarový kód: 4 81015 3020062. Výrobca je Belarus. Ide o 45 ml balenie, výrobok je zabalený v zlatej kartónovej škatuľke. Na tomto nezmývateľnom výrobku je v zozname zložiek uvedená zmes konzervačných látok Methylchloroisothiazolinone a Methylisothiazolinone, čo je v rozpore so zoznamom konzervačných látok povolených v kozmetických výrobkoch. Zmes je povolená len do zmývateľných výrobkov. Výrobok môžu spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb.

Druhým výrobkom je krém 24 H Aqua Booster 03 Medium značky Marbert. Ide o výrobnú dávku 140099, čiarový kód: 4 08540 4510313400. Výrobcom je Marbert Cosmetics GmbH, Düsseldorf, Nemecko. Ide o 30 ml balenie krému na tvár v tube, v bielo-modrej kartónovej škatuľke. Na obale tohto nezmývateľného výrobku je v zozname zložiek uvedená zmes konzervačných látok Methylchloroisothiazolinone a Methylisothiazolinone.

Ďalej v zozname zložiek je uvedená aj látka – isobutylparaben, čo je v rozpore so zoznamom látok, ktoré nesmú byť zložkami kozmetických výrobkov. Výrobok môžu spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb.

Tretím výrobkom je krém Fade Cream značky Ultra Glow, výrobná dávka 1AL7, výrobca Keystone Laboratoires, TN 38101-2026, Memphis, United States. Ide o  57 g krém v kovovej tube s bielym plastovým uzáverom v škatuľke. Výrobok obsahuje hydrochinón, čo je v rozpore so zoznamom konzervačných látok povolených v kozmetických výrobkoch a so zoznam látok, ktoré nesmú byť prítomné v kozmetických výrobkoch, s výnimkou tých, ktoré podliehajú stanoveným obmedzeniam.

Hydrochinón je látka, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie.

Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike.

Pozrite si archívnu reportáž o varovaní odborníkov pred nelegálnymi lekárňami:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy