Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Roberta Fica nahnevali novinári, odignorovali správu ku korupcii
Zdielať na

Roberta Fica nahnevali novinári, odignorovali správu ku korupcii

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda vlády Robert Fico vyzval média, aby nepoužívali dvojaký meter. Novinárom vyčítal, že sa nevenovali vyhláseniu viacerých západných veľvyslanectiev k stavu korupcii na území Slovenska.

Premiéra Roberta Fica nahnevalo, že médiá a aj opozícia odignorovali vyhlásenie ambasád ku korupcii na území našej krajiny. "Považujem to za škandál," vyhlásil Fico. Veľvyslanectvá Belgicka, Veľkej Británie, Holandska, Kanady a Spojenýficoch štátov pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti korupcii v spoločnom vyhlásení ocenili slovenskú vládu za úsilie v boji proti korupcii. Veľvyslanci kabinet vyzvali, aby pokračoval v opatreniach zameraných na podporu transparentnosti. "Chcem, aby ste zverejnili tieto vyhlásenia a aby ste ich šírili," adresoval premiér výzvu novinárom.  

Predseda vlády tvrdí, že  média vydávajú len zlé správy proti vláde a tie dobré ignorujú. "Nech urobí vláda čokoľvek, okamžite je napadnutá opozíciou a vy to s radosťou ukradnete," vyhlásil Fico. Dodal, že vyhlásenie veľvyslancov je "skutočné vysvedčenie pre vládu Slovenskej republiky". Podľa Fica veľvyslanci uvítali spoluprácu vlády s OECD v boji proti korupcii. "Žiadam vás, aby ste toto hrubé zanedbanie vašej pracovnej povinnosti napravili a zverejnili stanovisko ambasád," vyzval prítomných novinárov.

Fico: Kiska musí rešpektovať rozhodnutie ústavného súdu 

Predseda vlády sa vo svojom prejave vrátil aj k rozhodnutiu Ústavného súdu SR, ktorý rozhodol, že prezident Andrej Kiska svojou nečinnosťou porušil ústavné práva siedmych riadne zvolených kandidátov na ústavných sudcov. Fico obvinil opozičnú stranu SaS, že Kisku navádza, aby nález ústavného súdu nerešpektoval. Tvrdí, že to, čo liberáli urobili je hrubé porušenie právneho štátu."Ak bude normálne v tejto krajine, že budeme spochybňovať nález ústavného súdu, bude to koniec právneho štátu," vyhlásil premiér. Od prezidenta očakáva, aby "čo najrýchlejšie, najlepšie do Vianoc, urobil to, čo mu ústavný súd nariadil". Ak Kiska jeho výzvu odignoruje, zasadne schôdza Národnej rady k nečinnosti prezidenta. 

O boj proti korupcii majú záujem aj mimovládne organizácie. Eurofondy na tento účel museli zdvojnásobiť. Pozrite si archívu reportáž:

Súvisiace články