Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Za dobrotu na žobrotu. Byť dobrý sa nevypláca, tvrdí štúdia
Zdielať na

Za dobrotu na žobrotu. Byť dobrý sa nevypláca, tvrdí štúdia

Archívna reportáž

HONK KONG / Pravdou je, že nežijeme v rozprávke a často dobro nestojí na stupienku víťazov. Potvrdila to aj nová štúdia, podľa ktorej dobrí ľudia trpia depresiami omnoho viac ako tí, ktorí myslia iba na seba.

Že spravodlivosť a dobré skutky sa len málokedy spájajú so slovom úspech, nás život naučil. Ostalo už len známe "budeš mať dobrý pocit." Najnovšia vedecká štúdia už ale aj toto tvrdenie spochybňuje, zverejňuje portál Nature Human Behaviour. Zistili totiž, že ľudia so sociálnym cítením sa vo svete ekonomickej nerovnosti trápia oveľa viac, ako takzvaní individualisti. 

Kľúčový hráč - amygdala 

Vedci zistili, že citlivosť na ekonomickú nerovnosť má priamy vplyv na náladu ľudí a vytvára dokonca depresie. Kľúčovú úlohu zohráva časť nášho mozgu nazývaná amygdala prechádzajúca do mozgovej kôry. Ide o párovú mozgovú štruktúru umiestenú v strednej časti spánkového laloku. Jej hlavnou rolou je formovanie a uchovanie pamäťových stôp spojených s emočnými prežitkami. Významne ovplyvňuje ľudské chovanie pri strachu, smútku či radosti. 

Dve skupiny ľudí

Do projektu sa zapojilo 343 respondentov. Najprv merali mieru, akú pripisujú sociálnej hodnote. Vytvorili sa dve hlavné skupiny. Do tej prvej patria ľudia s prosociálnym cítením, ktorí sa snažia zmierniť ekonomickú nerovnosť. Na druhej strane stála skupina individualistov, ktorých hlavným záujmom bol iba ich osobný profit a zisk. 

Vedci im predložili naozaj ťažké úlohy. Pri jednej z nich si mali predstaviť, že im niekto ponúkne peniaze. Buď ich respondent prijme, ale ich dostane iba on. Alebo ich odmietne, ale nedostane peniaze nikto, ani on, ani jeho kolegovia. Čo by spravili? Pri pokuse vedci merali mieru aktivity amygdaly pri jednotlivých rozhodnutiach. 

Depresia za odmenu

Výsledky by mnohých zrejme prekvapili. Ľudia, ktorým záleží na druhých, mali aktivitu amygdaly vyššiu. Tá vyšle správu do emočného centra a ovplyvní náladu človeku. Dobrí ľudia sa teda častejšie trápia a trpia depresiami na rozdiel od tých, ktorí sa starajú len o seba a o svoj prospech. A to bez rozdielu na vek, pohlavie, či finančné zabezpečenie. "Sebci" tak nakoniec z toho vyšli ako úspešní a šťastní ľudia.

Znamená to ale, že ekonomické zvýhodňovanie, alebo znevýhodňovanie priamo vedie k indexu depresie. V dlhodobejších štúdiách by vedeli vedci identifikovať jej prvotné znaky už v začiatku a tak aplikovať adekvátnu prevenciu. 

Pozrite si archívnu reportáž ako bojovať s depresiou: 

Súvisiace články