Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
FOTO: Úrady varujú pred nebezpečnou kozmetikou. Môže byť aj na našich pultoch
Zdielať na

FOTO: Úrady varujú pred nebezpečnou kozmetikou. Môže byť aj na našich pultoch

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov na trhoch v Európskej únii. Tie do systému nahlásil RAPEX, výstražný systém pre nepotravinárske výrobky s kontrolným úradom vo Fínsku.

Upozornenie sa týka Sta-Sof-Fro krému na telo a na ruky. Na tomto nezmývateľnom výrobku je v zozname zložiek uvedená zmes konzervačných látok zvaných Methylchloroisothazolinone a Methylisothiazolinone. 

Druhým výrobkom je Le Fresh Synite gél na vlasy. Upozornenie sa týka dvoch druhov tohto gélu. Prvým je Spiky Hair Gel - Firm Look, druhým je Spiky Hair Gel Extreme Hold. Ide o priehľadný téglik s čiernym uzáverom so zelenou farbou gélu a téglik s čiernym uzáverom s bielou, červenou a čiernou farbou písma. Na obale týchto výrobkov je v zozname zložiek uvedená zmes konzervačných látok Methylchloroisothiazolinone a methylisothiazolinone. 

Výrobky sa môžu vyskytovať aj na Slovensku

Vo vyššie uvedených nezmývateľných výrobkoch je v zozname zložiek uvedená zmes konzervačných látok Methylchloroisothiazolinone a Methylisothiazolinone, čo je v rozpore s nariadeniami Európskeho parlamentu a Rady. Zmes je povolená len do zmývateľných výrobkov. Výrobky môžu spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb.

Nebezpečná môže byť aj kozmetika po záruke.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy