Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
VIDEO: Neuveriteľná hra prírody. Dúha zdobila oblohu takmer deväť hodín
Zdielať na

VIDEO: Neuveriteľná hra prírody. Dúha zdobila oblohu takmer deväť hodín

Archívna reportáž

TCHAJ PEJ / Vedci z Univerzity čínskej kultúry teraz zhromažďujú dôkazy pre zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Dúha, ktorá sa objavila na oblohe sa na nej držala osem hodín a 58 minút. Doterajším držiteľom rekordu je Británia, kde sa dúha na oblohe držala šesť hodín.

Zo záberov, ktoré vytvorili na pôde univerzity a v jej okolí vyplýva, že dúha sa objavila tri minúty pred siedmou hodinou ráno a zmizla až tesne pred štvrtou popoludní. Profesor Čchou Kchun-Hsuan z katedry atmosferických vied povedal, že študenti a akademici boli na zachytenie a na zdokumentovanie tohto javu pripravení, pretože sa dúha na oblohe objavila už týždeň pred tým a tiež sa na oblohe držala niekoľko hodín. 

"Vzhľadom k 10 000 fotografiám vytvorených len v rámci našej katedry a mnohým ďalším od ostatných ľudí na internáte a od miestnych obyvateľov sme, pevne verím, schopní Guinnessovi sekundu po sekunde dokázať, že táto dúha trvala deväť hodín," vysvetlil Čchou. V tom prípade Taiwan úplne zatienil doterajší rekord z britského Yorkshiru z marca 1994. Tam bola dúha na oblohe od deviatej hodiny ráno do tretej hodiny popoludní. 

Podľa webovej stránky Guinnessovho rekordu sú dúhy bežne na oblohe viditeľné oveľa kratšie ako hodinu. V čase taiwanskej rekordnej dúhy bolo slnečné počasie s relatívne slabým vetrom a unikátnej dúhe nahrávala aj vysoká vlhkosť vzduchu. Plusom bol aj vtedy prebiehajúci monzún. 

Popísané poveternostné podmienky sú podľa profesora Čchoua v zime v týchto oblastiach bežné. "Plánujem osloviť tchajpejské oddelenie turizmu, aby tomu začali robiť reklamu," uviedol.

Súvisiace články