Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Neodhrnutý sneh na autách sa na ceste stáva nebezpečným
Zdielať na

Neodhrnutý sneh na autách sa na ceste stáva nebezpečným

BRATISLAVA / Keď sa pozrieme na naše cesty, niekedy to vyzerá tak, že sneh neprekvapil iba cestárov, ale najmä niektorých vodičov. Správajú sa ako keby si v zime sadli za volant po prvýkrát. Neodprataný sneh z auta, neosvetlené vozidlo, alebo iba malý priezor na čelnom skle. O letných pneumatikách ani nehovoriac.

S príchodom nízkych teplôt je dobré prezúvanie zbytočne neodkladať a poistiť sa prezutím na zimné pneumatiky. Okrem zvýšenej bezpečnosti je to aj poistka proti pokute, ak náhle nasneží alebo vznikne poľadovica. "Zákon totiž hovorí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič osobného auta môže takéto vozidlo použiť v cestnej premávke len ak má na všetkých nápravách zimné pneumatiky. Nákladné vozidlá a autobusy musia byť vybavené zimnými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav, v čase od 15. novembra do 31. marca a mimo tohto obdobia v prípadoch, ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. 

Vodiči sú zo zákona povinní si pred jazdou očistiť celé auto, nie len jeho časť. Okrem toho, že im hrozí pokuta 50 eur, môžu spôsobiť dopravnú nehodu, ktorá ich bude stáť viac. "Nezabudnite na pár základných vecí. Prvou sú pneumatiky. Aj keby bol na letných dostatočne hrubý dezén, záberové vlastnosti sú iné. Tie letné tuhnú. Druhá, kompletne očistiť, okná nie len priezor. Keď mám malý priezor, tak zmizne nie len chodec, ale môže aj celé auto. Ďalšia položka je očistiť si celé auto. Vadí to nie len vodičom za mnou, keď odletí zo strechy sneh, ale pri brzdení to preletí dopredu. A neuvidím chodca," tvrdí motoristický novinár PeterMihálik. 

"Apelujeme na vodičov, aby v dôsledku zníženej viditeľnosti použili stretávacie svetlá, prípadne hmlové svetlá. Denné svietenie je nedostatočné," vyzýva Baloghová. Naopak, pokiaľ stojíte v kolóne, tak si nezabudnite vypnúť zadné hmlové svetlá, aby ste neoslepovali vodičov za vami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy