Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kontrolóri si posvietili na vianočný sortiment. Zistili salmonelu, stafylokoka aj škrkavky
Zdielať na

Kontrolóri si posvietili na vianočný sortiment. Zistili salmonelu, stafylokoka aj škrkavky

BRATISLAVA / Už onedlho prídu najkrajšie sviatky roka. Najmä pre jedákov. Stoly sa budú prehýbať pod rôznymi dobrotami. Hygienici si preto na kvalitu tradičných vianočných potravín posvietili v predstihu. Niektoré zistenia nepríjemne prekvapia.

Kontrolóri si posvietili na vajcia, med, mlieko, mäso, cukrovinky, čokoládu. "Chcela by som povedať, ide Mikuláš, dávajte na tie figúrky pozor. Nie je to čokoláda, ale tuk. Sme to čo jeme a naše deti zvlášť," varuje ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Tovar, po ktorom je najvyšší dopyt a najnižšia dostupnosť, teda maslo a vajcia, sú v poriadku. Fipronil už hygienici objavili iba v šiestich prípadoch spracovaných potravín, pri ktorých bola použitá vaječná melanž.

​Horšie dopadli klasické vianočné dobroty. Sušené ovocie, ryby a klobásy, ktoré ku kapustnici jednoducho patria. "Nedodržanie receptúry, že používa sóju u údených výrobkov, salmonela, stafylokok," vymenoval nepríjemné zistenia Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Pri rybách, ktoré k nám v drvivej väčšine prichádzajú zo zahraničia, je najväčší problém zavádzanie s váhou. V balení je často viac vody, v ktorej ryba pláva, ako ryby samotnej. Rozdiel bol podľa Bíreša od 5 do 15 percent. Jeden výrobok však museli pre zistené škrkavky z trhu stiahnuť úplne.

Najväčší problém v našich obchodoch je ale stále sušené ovocie a jadrá orechov. Z klasického ovocia dopadli najhoršie jablká, ktoré dokonca museli sťahovať z predaja. Hneď za nimi nasledujú rajčiny a papriky.

Ešte horšie, ako veľké obchodné siete tentokrát dopadli menšie potraviny a úplne najviac pochybení našli hygienici na trhoviskách. Okrem toho, že im chýbali registrácie, pohoreli na kvalite potravín aj hygienických podmienkach predaja. Ako najväčšiu hrozbu však Bíreš vníma to, že nevedeli preukázať pôvod potravín, ktoré predávali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy