Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nový cestovný poriadok železníc. Pripravené sú veľké novinky
Zdielať na

Nový cestovný poriadok železníc. Pripravené sú veľké novinky

BRATISLAVA / Rýchlikmi Železničnej spoločnosti Slovensko sa od 10. decembra dostanete z Bratislavy do Žiliny o štvrťhodinu rýchlejšie ako doteraz. Zmena rýchlosti na 160 km/hod. sa dotkne všetkých IC vlakov, rýchlikov R 6XX a väčšiny regionálnych rýchlikov s označením RR 7XX, premávajúcich medzi Bratislavou a Žilinou.

Cesta "šesťstovkovými“ rýchlikmi z Bratislavy hl. st. do Trenčína doteraz trvala 1 hodinu a 28 minút, od platnosti nového grafikonu potrvá 1 hodinu a 21 minút, čiže o 7 minút menej. Kým do Žiliny to rýchlikom z Bratislavy trvalo 2 hodiny a 46 minút, po novom sa cesta zrýchli o 15 minút na 2 hodiny a 31 minút. Zavedenie rýchlosti 160 km/h zrýchli cestu aj IC-čkam z Bratislavy do Trenčína na 59 minút, do Žiliny na necelé dve hodiny.

Vlakmi InterCity bude podľa nového cestovného poriadku možné cestovať nielen rýchlejšie, ale aj priamo až do metropoly Rakúska. Najrýchlejší pár IC vlakov pôjde ďalej z Bratislavy do Viedne a späť ako vlak kategórie REX. Takéto spojenie existovalo aj doteraz, ale cestujúci museli v bratislavskej hlavnej stanici prestupovať. Od 10. decembra 2017 už môžu zostať vo vlaku, dopravca len vymení rušeň.

Skráti sa aj celkový čakací čas v bratislavskej stanici, v smere do Viedne o 1 minútu a späť o 3 minúty. "Cesta priamym IC vlakom z metropoly východu do hlavného mesta Rakúska tak potrvá 6 hodín a 12 minút,“ hovorí Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK. "Bude to konečne priame denné vlakové spojenie Košíc a Viedne, okrem toho však cestujúci majú naďalej možnosť využiť na tejto trase aj priamy lôžkový vozeň,“ dodáva F. Hlubocký.

Vlakom opäť až do Rajky

Zmena čaká aj obyvateľov okolia Bratislavy. ZSSK v spolupráci s maďarským dopravcom GySEV obnoví vlakové spojenie medzi Petržalkou a Rajkou. Nový spoj Bratislava-Petržalka – Rajka – Hegyeshalom bude zároveň zastavovať na železničnej stanici Rusovce, čo by mohlo odľahčiť cestnú premávku z Petržalky smerom von z mesta. "Veríme, že práve lepšie využitie železnice zlepší zlú dopravnú situáciu, ktorú v Bratislave máme,“ zdôrazňuje Filip Hlubocký. Základné jednosmerné cestovné z Petržalky do Rajky bude 2 €, úsek medzi stanicami Rusovce a Bratislava-Petržalka bude súčasťou Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji. Vo vlakoch bude možná preprava bicyklov.

Kalendárny rok 2018 má v porovnaní s rokom 2017 iný pomer pracovných dní a dní pracovného pokoja.  „ZSSK sa postupnými krokmi pripravuje na zvyšovanie dopravného výkonu v priebehu roka 2018,“ hovorí Karol Martinček, člen predstavenstva a riaditeľ úseku obchodu ZSSK. „Prvá aj druhá zmena cestovného poriadku v roku 2018 prinesú požadované rozšírenie prímestskej dopravy v okolí a na území hlavného mesta, kapacitné navýšenie výkonu na linke Bratislava – Žilina a rýchle prepojenie Košíc a Prešova,“ dodáva K. Martinček.

​Nové rýchliky na trase BA - ZA

Už od prvej zmeny cestovného poriadku od 4. marca 2018 začnú premávať nové regionálne rýchliky na trase Bratislava – Žilina. Spolu s úpravou obmedzení vybraných rýchlikov  budú v pracovných dňoch hodinové intervaly medzi vlakmi kategórií R a RR na trati Bratislava – Žilina.

Pribudnú aj nové RR na trati Košice – Poprad-Tatry či regionálny expres Košice – Prešov. Druhá zmena cestovného poriadku ráta od 10. 6. 2018 s výrazným oživením vlakovej dopravy v Bratislave a okolí.

Pribudnú nové linky osobných vlakov z a do stanice Bratislava-Nové Mesto, a to smerom na Trnavu, Senec a stanicu Bratislava-Petržalka s prípojmi do Rajky aj Viedne.

Kompletný cestovný poriadok nájdete na stránke slovakrail.sk.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy