Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Diamant mieru vydražili za 6,5 milióna
Zdielať na

Diamant mieru vydražili za 6,5 milióna

NEW YORK / Obrovský 709-karátový diamant, nájdený v štáte Sierra Leone, predali na aukcii v New Yorku za 6,5 milióna dolárov.

Novým majiteľom "diamantu mieru" sa stal v aukcii Laurence Graff, predseda spoločnosti Graff Diamonds. Polovica výnosu, čiže približne 3,8 milióna dolárov, bude použitých na vybudovanie infraštruktúry a financovanie projektov prospešných pre dedinu, v ktorej bol diamant nájdený.

Vláda štátu Sierra Leone najprv odmietla ponuku 7,8 milióna na aukcii vo Freemontee, pretože ju považovala za príliš nízku. Vláda očakáva, že peniaze, ktoré týmto spôsobom získala, budú použité na zlepšenie podmienok v dedine Koryardu. Tieto zlepšenia by mali pomôcť v oblasti zásobovania pitnou vodou, vybudovaním cestnej a elektrickej siete, zlepšením zdravotnej starostlivosti, a postavením a údržbou škôl.

Diamant mieru, 14. najväčší zaznamenaný diamant na svete, bol odovzdaný vláde Sierry Leone v marci po tom, ako ho objavil kresťanský pastor Emmanuel Momoh. Momoh povedal bbc.com pred aukciou, že predaj diamantu sprostredkovateľom by nebol prospešný pre komunitu. "Nedostávame veľa vecí, nemáme dobrú cestnú sieť a ani pitnú vodu," dodal Momoh.

Predaj diamantu spravovala spoločnosť Rapaport Group, ktorá sa zriekla všetkých poplatkov za transakciu. Predseda skupiny, Martin Rapaport, povedal, že predaj by mohol viesť k zmene vo vzťahoch medzi drobnými baníkmi a vládou, ak by to bolo nimi vnímané ako prospešné pre komunitu. "Predaj diamantu mieru by mohol povzbudiť aj ostatných, aby spolupracovali s vládou," povedal Rapaport.

Súvisiace články