Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Spišské párky preukázali v teste nedostatky
Zdielať na

Spišské párky preukázali v teste nedostatky

BRATISLAVA / Z deviatich slovenských výrobcov Spišských párkov, ktoré testovala Asociácia spotrebiteľov v SR, neprešiel testom ani jeden producent.

Testoval sa obsah čistej svalovej bielkoviny, tuku, prítomnosť sóje, soli a farbív, kvalita baranieho črievka, samotná deklarácia na obaloch a senzorika. Medzi nedostatočne hodnotenými výrobcami Spišských párkov sa ocitli Tauris, Billa, Maroš, Berto, Cimbaľák, Tesco, Baron, Fine Life a Mecom. Informoval o tom v pondelok na tlačovej besede predseda Asociácie spotrebiteľov v SR, Miloš Lauko.

"Za socializmu sa Spišské párky vyrábali z chudého bravčového a hovädzieho mäsa. Dnešná norma je benevolentnejšia, ale aj tak presne predpisuje podiely mäsa. Spišské párky musia obsahovať 21,2 percenta hovädzieho mäsa s obsahom tuku maximálne 10 percent, 21 percenta bravčového mäsa s obsahom tuku maximálne 10 percent, 38 percent bravčového mäsa s obsahom tuku maximálne 50 percent a 12 percent bravčových koží. Spolu je to 80,2 percenta mäsa bez kože. To je dôvod, prečo je ich cena oveľa vyššia ako obyčajných párkov, ktoré nemajú zďaleka taký vysoký obsah mäsa," ozrejmil Miloš Lauko.

Výsledky testovania hodnotila Asociácia spotrebiteľov v SR ako najhoršie v jej 15-ročnej histórii. "Šesť párkov nedodržalo dostatok čistej svalovej hmoty, po započítaní odchýlky ešte hranične splnili normy párky Billa. Zvyšných päť výrobcov klame normy, aj spotrebiteľov a do párkov dáva buď málo alebo nekvalitné mäso," informoval Miloš Lauko.

Problémy mali podľa Lauka aj párky so splnením noriem tuku a nedodržiavaním zákazu používania sóje v Spišských párkoch. Výrobcovia na obale uvádzali aj prítomnosť iných zakázaných látok ako slanina, zmes korenín, škrobový sirup a ďalšie. Spišské párky majú svoju typickú červenú šťavu, ktorá z nich vychádza, dosahovať sa má iba pridaním pálivej a sladkej papriky. Všetky testované párky ale obsahovali podľa Asociácie farbivá. 

"Deklarácia na obale je jediná pomôcka, ktorú má spotrebiteľ v okamihu nákupného rozhodovania. Ak to, čo je napísané na obale, nesúhlasí s tým, čo namerajú v laboratóriu, je to klamanie a zavádzanie. Výrobca Maroš už na obale uvádza, že normu nesplnil a jeho párky majú len 15 percent hovädzieho mäsa. Tauris a Fine Life sami priznávajú nedodržanie normy uvedením len 44 percent bravčového mäsa," dopĺňa Miloš Lauko.

Jedinou oblasťou testovania, v ktorej testom prešli všetky výrobky, bola oblasť jedlého črievka z baranieho čreva. Všetci výrobcovia teda spĺňajú dodržiavanie tejto normy, ktorá prikazuje plnenie Spišských párkov do baraních čriev.

Údeniny sú na zozname Svetovej zdravotníckej organizácie ako nebezpečné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy