Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Od Slovenska až po Filipíny ľudia zapálili prvú adventnú sviečku
Zdielať na

Od Slovenska až po Filipíny ľudia zapálili prvú adventnú sviečku

BRATISLAVA / V prvú adventnú nedeľu si na Slovensku väčšina domácností zapáli sviečku na kúpenom alebo ešte lepšie doma-vyrobenom adventnom venci. Spoločne takto podporíme dlhoročnú tradíciu, ktorou sme si ešte za čias našich prababičiek pripomínali blížiace sa vianočné obdobie. 

Ale ako sa hovorí, "Iný kraj, iný mrav." Vo svete sa čas adventu a najmä Vianoce slávia rôzne. O tom, ako Santa nosí deťom v USA a Kanade darčeky do ponožiek zavesených na kozube sa rozpráva veľa, ale aj iné krajiny majú svoje špecifiká.

POĽSKO

Súsední Poliaci majú bohaté tradície. Vyhradia priestor na námestí pre stánky, nazývané Joselki. Stánky sú vyzdobené v témach Vianoc. Rodiny alebo dokonca aj firmy vyvíjajú mimoriadne úsilie, aby ich stánok bol ten najlepší. Zároveň musí predstavovať jednu z mnohých scén z biblického vianočného príbehu. Malé darčeky, cukríky a vianočné pohľadnice sú rozdávané zo stánkov okoloidúcim. Zvyčajne sa ľudia premiestňujú zo stánku do stánok na Štedrý večer, po ktorom sa celá dedina vydáva do kostola na neskorú omšu.

BELGICKO

Možno ste netušili, že Mikuláš nechodí v každej krajine. A toto je jeden z detailov, ktorý spája Slovensko s krajinou waflí a piva. Deti v Belgicku sa totiž rovnako ako tie slovenské tešia každý rok na Mikuláša, ktorý prichádza šiesteho decembra. Saint Nicholas, ako ho tam nazývajú prichádza na koni a nesie obrovské batohy plné darčekov a sladkostí. 

DÁNSKO

V Dánsku sa deti tešia na Julemandena, ktorý prichádza na saniach ťahaných sobmi. Naviac má aj svojich pomocníkov. Deti veria, že títo pomocníci žijú na povalách ich domov a aby sa za dobré deti prihovorili, nechávajú im deti mlieko a ryžový puding. 

FRANCÚZSKO

Francúzi, ako správni labužníci, oslavujú často počas celého decembra. V niektorých rodinách dostanú deti darčeky už šiesteho decembra. Obdarovávanie pokračuje aj 24. decembra a dokonca tým šťastnejsším sa niečo pekné ujde aj na Nový rok. Mnohí stále udržiavajú tradíciu, pri ktorej začínajú oslavovať s úderom polnoci a dovtedy hrajú spoločenské hry a vychutnávajú spoločnoť svojich blízkych, aby si následne mohli pochutnať na sladkom koláči s názvom bouche de Noël.

TALIANSKO

Narozdiel od iných krajín, v Taliansku ešte stále veľa detí dostane darčeky až 6. januára. Symbolika súvisí s tromi kráľmi, ktorí niesli dary do Betlehema. Zvláštnosťou adventného obdobia zostáva súťaž v najlepšom stvárnení scény narodenia Krista, k čomu patria nie len živé osoby, ale aj zvieratá. Práve kvôli tejto tradícii sa hovorí, že v talianskych uliciach je v období adventu viac živých zvierat, ako kdekoľvek inde na svete. 

ŠPANIELSKO

O španielskych tradíciách ste už možno počuli, ale hovorí vám niečo katalánsky " el caganer"? Ak nie, tak dávajte pozor. Caganer je postavička mužíčka so stiahnutými nogavicami. Tradícia siaha až do 17. storočia. A to, čo tento mužíček predstavuje malo priniesť úrodu celej zemi. 

ŠVÉDSKO

Hoci u nás sa už veľmi tradície na svätú Luciu nezachovali, Švédi si tie svoje stále pripomínajú. Najstaršia dcéra oblečená v tradičných bielych šatách v tento deň budí celú rodinu a servíruje slávnostné raňajky. 

Tradície vianočného obdobia nie sú typické len pre krajiny Európy. Zámorské a exotické krajiny majú tiež svoje vyhradené zvyky, ktoré sa nám môžu zdať neuveriteľne podobné.

FILPÍNY

Aj v tejto pre nás exotickej destinácií si ľudia zapaľujú sviečky na adventnom venci. Zvláštnosťou je zvyk Simbang Gabi - čo je 9 po sebe idúcich omší až do Vianoc, ktoré sa konajú o 4:00 hodine ráno a predchádzajú vianočnú polnočnú omšu. Obyvatelia Filipín si po namáhavej omši doprajú aj dobré jedlo, nazývané puto bumbong (fialová ryža s kokosom a hnedým cukrom) a bibingka (ryžový koláč so slanými vajíčkami, kokosom a cukrom). Ľudia veria, že ak absolvujú všetky tieto omše, ich prosby a sny budú vypočuté. 

ČÍNA

Kresťania v Číne si ozdobia svoje domy papierovými lampiónmi. Darčeky nosí Dun Che Lao Ren do ponožiek dobrých detí. Kresťanstvo však nie je v Číne rozšírenou vierou a väčšina zvykov sem bola donesená misionármi.

MEXIKO

Mexická horúca krv sa prejavuje aj počas adventného obdobia. Z domov môžete počuť nie len vianočné koledy, ale aj latinsko-americké rytmi. Deti s palicami rozbíjajú tzv. pinatu, ktorá má podobu biblického zvieraťa a vypadávajú z nej rôzne druhy sladkostí. Oslavy trvajú celých deväť dní. 

Začiatok adventu si priamo v Betleheme vychutnali tisíce ľudí. Gigantický vianočný strom postavili tradične na Námestí Jasličiek, kde stojí aj bazilika Narodenia Pána - priamo na mieste, kde sa podľa kresťanskej tradície narodil Ježiš. Rozsvietenie stromčeka sprevádzal ohňostroj a tradičná pieseň Tichá noc.

Súvisiace články