Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pozrite sa v noci na nebo! Supermesiac bude žiariť uprostred oblohy
Zdielať na

Pozrite sa v noci na nebo! Supermesiac bude žiariť uprostred oblohy

BRATISLAVA / Supermesiac môžeme sledovať už tento víkend, najmä v nedeľu. Mesiac sa nachádza v najbližšom bode od Zeme, a preto sa zdá byť o 14 percent väčší a o 30 percent jasnejší.

Najlepší čas na sledovanie nočnej oblohy bude 4. decembra. V túto noc bude Mesiac vo vzdialenosti 357 492 km od Zeme. Tí z vás, ktorí častejšie sledujú nočnú oblohu a zaujímajú a o úkazy na nej, si budú môc vychutnať "plný studený Supermesiac". V nedeľu večer sa Mesiac objaví o 14 percent väčší a 30 percent jasnejší ako normálne. Nachádzať sa totiž bude v najbližšom bode svojej trajektórie od Zemi. Najlepší čas na pozorovanie Supermesiaca bude o 03:45 ráno.

Prvý Mesiac v decembri má celý rad mien vrátane "úplného studeného Mesiaca". Medzi ďalšie mená patrí "veľký duchový Mesiac" alebo "modrý Mesiac".
Mesiac bude úplne v splne o 10:47, ale svoj vrchol jasu a veľkosti dosiahne až v pondelok ráno. Keďže cyklus obiehania Mesiaca okolo Zeme prebieha každý mesiac, existuje bod v každom cykle, kedy je mesiac najbližšie (perigeum) a bod, kedy je najvzdialenejší (apogeum). Takzvaný mesačný lunárny cyklus nám ukazuje rôzne tvary mesiaca v závislosti od jeho polohy vzhľadom na Zem a Slnko.
Ak má dôjsť k vytvoreniu Supermesiaca, musia sa Slnko a Zem dostať do jednej línie - čo sa stane v nedeľu. Ak je obloha jasná, potom by nemali nastať žiadne ťažkosti s pozorovaním Mesiaca.

Lyle Tavernier, špecialista na vzdelávacie technológie v laboratóriu Jet Propulsion Laboratory, povedal pre dailymail.co.uk: "Spln Mesiaca sa môže vyskytnúť v ľubovoľnom bode trajektórie, ale keď sa úplný mesiac objaví na perigeu alebo blízko neho, zdá sa mierne väčší a jasnejší ako typický spln." Mesiac sa v nedeľu bude nachádzať vo vzdialenosti 357 492 km od Zeme, čo je takmer 41 842 km bližšie k Zemi než obvykle.

Posledný Supermesiac bol viditeľný v novembri 2016, keď sme boli svedkami najväčšieho Mesiac počas celej generácie. Príležitosť, akú máme možnosť vidieť tento víkend nie je taká ohromujúca ako v roku 2016, ale stále si budeme môť vychutnať neskutočný úkaz na oblohe.

Okrem iného má malá vzdialenosť medzi Mesiacom a Zemou vplyv aj na príliv a odliv. Keď je Mesiac najbližšie k zemi na svojej trajektórii, príliv je na najvyššej úrovni. To isté sa stane aj v prípade Supermesiaca, ale príliv môže byť silnejší. Hoci sa to stáva každý mesiac, občas sa bod perigea vyrovná so splnom Mesiaca a výsledkom je "jarný príliv perigea". Čo v podstate znamená, že tento príliv môže ovplyvniť oceány a zvýšiť hladinu mora o niekoľko centimetrov.

Mesiac sa nám niekedy nechce ukázať v plnej kráse, pozrite si aj reportáž o zatmení.

Súvisiace články