Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Jonathan má 185 rokov. Jeho recept na dlhovekosť tkvie v pomalom pohybe a v minime stresu
Zdielať na

Jonathan má 185 rokov. Jeho recept na dlhovekosť tkvie v pomalom pohybe a v minime stresu

SVÄTÁ HELENA / Samec korytnačky obrovskej patrí nepochybne medzi najdlhšie žijúce zvieratá na Zemi, ak nie je najstarším živočíchom vôbec. Odhadujú mu najmenej 185 rokov a počas svojho života sa o kúsok minul aj s Napoleonom.

Na malom a izolovanom území ležiacom v polovici cesty medzi Afrikou a Južnou Amerikou sa nachádza georgiánske sídlo guvernéra, na ktorom pôsobí aj veterinárka Catherine Man. Počas svojej pravidelnej týždennej návštevy sídla sa venuje aj Jonathanovi, viac ako 185 ročnému samcovi korytnačky. 

Jonathan je pravdepodobne najznámejší zo všetkých 4 500 obyvateľov ostrova. Nachádza sa aj na minci v hodnote piatich centov aj na miestnych pečiatkach. Vzhľadom na fakt, že je Jonathan rarita a miestna celebrita, má právo byť rozmaznávaný. Jedlo mu pripravujú v guvernérovej kuchyni. "Má asi najlepšie ovocie a zeleninu zo všetkých obyvateľov ostrova. Je to môj VIP, môj najdôležitejší pacient," hovorí veterinárka s úsmevom.

To ako sa Jonathan, pôvodne zo Seychel, dostal na ostrov Svätej Heleny zostáva záhadou. Čo je ale isté je, že už dávno prekročil 150-ročný priemer, ktorého sa korytnačky dožívajú. 

Tajomstvo dlhovekosti odhalené?

"Plazi majú pomalý metabolizmus, dýchajú pomaly, dajú si načas, aby sa nakŕmili, uzdravili a zostarli. Jonathan má aj nesmierne pokojný život s minimom stresu," uvádza veterinárka. Svoj čas trávi na trávniku guvernérovej usadlosti s výhľadom na Atlantik. 

Samec je slepý, stratil čuch, ale sluch má v poriadku a podľa veterinárky stále obľubuje aj dámsku spoločnosť. "Pravidelne počujem ako vystrája s korytnačkou Emmou. Vtedy musím dávať pozor, pretože sa môže stať, že keď pristúpia k akcii, zvalia sa na chrbát a nedokážu sa prevrátiť, a to nemám v popisu práce," uviedla guvernérka Lisa Phillips. 

Ako uvádza portál IDnes.cz, keď sa Jonathanov čas naplní, jeho pancier bude zakonzervovaný a vystavený. Dokonca už majú prichystaný aj nekrológ. 

Súvisiace články