Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čínske úrady zakázali v Pekingu odpaľovanie petárd a ohňostroj. Bojujú tak proti znečisťovaniu ovzdušia
Zdielať na

Čínske úrady zakázali v Pekingu odpaľovanie petárd a ohňostroj. Bojujú tak proti znečisťovaniu ovzdušia

PEKING / Čínske úrady zakázali v metropole Pekingu odpaľovanie petárd a ohňostroj. Dôvodom je, že ohňostroj prispieva k znečisťovaniu ovzdušia, ktorým je hlavné mesto Číny každoročne postihnuté.

Zábavná pyrotechnika je rovnako príčinou mnohých zranení a požiadrov. Opatrenie bolo vydané pred blížiacim sa lunárnym Novým rokom, ktorý bude tento rok 16. februára.

Zábavná pyrotechnika odpaľovaná v predvečer Nového roka, býva jednou z hlavných ceremónií osláv. Hlasné petardy a ohňostroj majú podľa tradície zaháňať zlých duchov. Peknigské úrady schválili nové nariadenie v piatok, oznámila to agentúra Nová Čína. Zákaz sa má týkať oblasti ohraničenej piatym diaľničným okruhom, ktorý je od centra vzdialený 10 kilometrov. Snahy o zmiernenie zimnej smogovej krízy v severnom priemyselnom pásme Číny, ktorý zahŕňa aj Peking, marí priemysel založený na spaľovaní uhlia, kúrenie v domácnostiach a stále narastajúci počet áut v uliciach. Najviac ľudí cestuje v Číne práve v období okolo lunárneho Nového roku, kedy si veľa Číňanov berie svoju jedinú dovolenku. Počas štyridsaťdňového obdobia okolo Nového roku obyvatelia Číny uskutočnia okolo troch miliard rôznych ciest.   

https://twitter.com/WuxiCity/status/914381931629789189

Súvisiace články

Najčítanejšie správy