Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V USA schválili prvý digitálny liek na svete
Zdielať na

V USA schválili prvý digitálny liek na svete

Archívna reportáž

WASHINGTON / Jedinečnú tabletku so zabudovaným senzorom schválil americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv. Ide o prelom vo farmaceutickom priemysle a pacientom pomôže zjednodušiť liečbu.

Digitálna tabletka vyšle z pacientovho žalúdka alebo čriev informácie o tom, či a kedy užil liek. Tieto dáta potom pomôžu lekárom a pacientom lepšie nastaviť liečbu. Nedodržiavanie liečebného režimu, najmä v prípade ľudí trpiacich chronickými chorobami, má negatívny vplyv na zdravotné poisťovne a výrobcov liečiv. Ak sa pre zlý liečebný režim pacientov stav zhorší, znamená to vyššie náklady pre poisťovne a nižšia spotreba liekov pre farmaceutické firmy. 

Digitálnu technológiu, ktorú pred desiatimi rokmi vyvinula americká firma Proteus Digital Health, zavedú do antipsychotika Abilify japonskej farmaceutickej spoločnosti Otsuka Pharmaceutical, ktorý len v Spojených štátoch amerických užíva sedem miliónov ľudí. "Technológia umožní ľuďom riadiť svoju liečbu cez mobilný telefón," uviedol generálny riaditeľ firmy Andrew Thompson. Keď pacient prehltne tabletku, tak senzor, ktorý je v jej vnútri, vyšle signál náplasti nalepenej na tele. Tá poskytne informácie aplikácii v jeho smartfóne. Súčasne pošle inforácie aj lekárovi, prípadne príbuzným.

Digitálna tabletka zvládne aj ochranu súkromia. Podľa Thompsona sa dáta prenesú len na náplasť a do telefónu prídu zakódované. Putovať ďalej budú môcť iba so súhlasom pacienta.

Súvisiace články