Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Technológie nám budú v budúcnosti diktovať každý krok, tvrdia futurológovia
Zdielať na

Technológie nám budú v budúcnosti diktovať každý krok, tvrdia futurológovia

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Na jesennom kongrese ITAPA 2017: Technology & HumanITy vystúpili osobnosti, ktoré sa pozerajú technológiám pod kožu a zisťujú, ako ovplyvňujú naše životy teraz a čo bude znamenať ich progres do budúcna.

Jesenný kongres priniesol svetové osobnosti a otvoril zaujímavé a pálčivé témy súčasnosti. Technologický pokrok prináša veľa pozitív, ktoré nám uľahčujú život. Menia sa celé priemyselné oblasti. V hudobnom biznise sa už nepredáva hudba, ale prístup k nej. V automobilovom biznise to bude podobné – prestaneme predávať autá a začneme predávať mobilitu. Je tak možné, že deti našich detí už nebudú vedieť šoférovať. "Odkázanosť na informácie rastie, stále viac sa riadime tým, čo nám povie počítač a akú radu nám dá,“ povedal jeden z najžiadanejších spíkrov a top futurológov sveta Gerd Leonhard.

Ako si udržíme našu bežnú ľudskosť?

To, čo je dôležité v rozhovore medzi dvomi ľuďmi, nie je to, čo povieme, ale čo sa odohráva popri tom – ako reagujeme, čo cítime, čo dávame najavo. Vo svojej prednáške sa Leonhard zameral na zásadné zmeny našej spoločnosti, kedy je pre nás normálne považovať mobil za svoj druhý mozog. "V mobile máte kontakty, banku, knihy, hudbu, prácu, komunikujete. Máte tam celý svoj osobný i pracovný svet. To, ako sme od neho závislí, zistíme až vtedy, keď mobil stratíme, či rozbijeme,“ myslí si Gerd Leonhard, ktorý sa nepokladá za človeka, čo predpovedá budúcnosť, ale za človeka, ktorý núti ľudí zamyslieť sa nad tým, čo svojím správaním spôsobia za päť až sedem rokov. Zdôraznil však, že nie je dôvod na pesimizmus. "Podstatné je, aby sme technológie zvládli a prijali, ale nestali sa nimi. Aby sme si riziká začali uvedomovať, hovorili o nich a začali im čeliť a chrániť to, čo je človeku podstatné. Nielen ako jednotlivci, ale aj ako spoločnosť,“ uzavrel svetový futurista.

Európa sa podľa Jovana Kurbalija stáva kontinentom „tretieho sveta“ v oblasti digitálneho vývoja. "Medzi top globálnymi technologickými hráčmi nie je ani jeden z Európy a čas nehrá do karát Európskej únii,“ uviedol Jovan Kurbalija, bývalý diplomat, zakladajúci riaditeľ DiploFoundation a muž, ktorý vzdeláva krajiny a diplomatov o tom, ako súčasné technológie ovplyvňujú medzinárodné vzťahy a geopolitiku. Podľa jeho názoru sa z dát stáva taká žiadaná komodita, akou bola kedysi ropa.

Výnimočným spíkrom jesennej ITAPA bol aj spoluzakladateľ celosvetovej siete pre internet vecí Sigfox Francúz Christophe Fourtet. Na kongrese ohlásil štart prvej celonárodnej siete internetu vecí na Slovensku. Technológia, ktorá stojí v pozadí siete, umožňuje napríklad presnú analýzu počasia, keďže disponuje množstvom dát zozbieraných z veľkého počtu snímačov. "Informácie dokážeme využiť aj pri predpovedi postupu lesných požiarov či diaľkovom sledovaní rastu poľnohospodárskych plodín,“ povedal Fourtet. Podľa neho ide o pokročilú dátovú analytiku, ktorá otvára mestám, obciam či výrobným podnikom nové možnosti na rozvoj.

Súvisiace články