Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rastú ceny potravín, oblečenia, ale aj služieb. Od nového roka hrozia aj vyššie faktúry za energie
Zdielať na

Rastú ceny potravín, oblečenia, ale aj služieb. Od nového roka hrozia aj vyššie faktúry za energie

BRATISLAVA / Po rokoch poklesu a stagnácie sa na Slovensko vrátila inflácia. Volania politikov a ekonómov tak boli vyslyšané. Jej rýchlosť ale prekročila očakávania. Rastú najmä ceny potravín, oblečenia, ale aj služieb. A to nám ešte od nového roka hrozia aj vyššie faktúry za energie.

Nie je vylúčené, že po mlieku, mäse a ovocí sa od januára zvýši aj cena elektriny a plynu. Už v októbri zrýchlila spotrebiteľská inflácia medziročne na 1,7 percenta. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom bol nárast o tri desatiny, čo určite nepotešilo tých, ktorí si sporia na nízko úročených vkladoch. 

"To, čo našetrili za rok, stratili v priebehu jedného mesiaca, pretože tie ceny sa zvýšili o toľko, koľko zarobili za celý rok na tom vklade," hovorí finančný analytik ekonomickej univerzity Pavel Škriniar. Úroky sa zrejme tak skoro zvyšovať nebudú.

Cieľ Európskej centrálnej banky je stabilizovať infláciu tesne pod dvoma percentami. "Predpokladám, že ceny potravín budú aj v nasledujúcom roku rásť a udržia si súčasné tempá rastu," povedala analytička Poštovej banky Jana Glasová. No kým ekonómovia sa tešia, bežných spotrebiteľov určite nepoteší, že napríklad za vianočné dobroty zaplatia približne o 10 percent viac ako pred rokom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy