Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Počas jesene je naša imunita oslabená. Ako ju posilniť?
Zdielať na

Počas jesene je naša imunita oslabená. Ako ju posilniť?

Archívna reportáž

Každý to pozná. Po krásnom slnečnom lete príde chladná jeseň, spolu so skorým stmievaním a daždivým počasím. V tomto období sa na nás valia rôzne chrípky, prechladnutia a virózy zo všetkých strán. I keď nám pestrofarebná príroda pohladí dušu, so soplíkom v nose si ju moc neužijeme.

Aby nás každú chvíľu neprepadlo nejaké to prechladnutie, je potrebné mať v dobrej kondícii najmä imunitný systém. Práve ten bojuje proti všetkým vírusom a baktériám, ktoré sa snažia do nášho krehkého organizmu preniknúť. Našťastie, našu obranyschopnosť dokážeme kvalitne posilňovať.

Vitamín C je základ

Každý vie, že vitamín C má priaznivý vplyv na náš imunitný systém. V chladnom období dokáže byť skutočným pomocníkom. V našich telách sa podieľa na mnohých dôležitých funkciách a pritom jeho príjem je veľakrát problematický. Správna životospráva je kľúčom k úspechu. Najmä ovocie a zeleninu by ste zo svojho jedálnička určite vynechávať nemali. Nie vždy nám čas a miesto umožňujú konzumovať dostatočné množstvo vitamínov zo stravy a práve vtedy je rad na doplnky výživy, ktoré v dnešnej dobe nájdeš už takmer v každom obchode.

Sila prírody nám tiež môže dopomôcť

Podľa portálu blesk.cz, prírodné extrakty sú ďalším výborným pomocníkom pre náš imunitný systém. Už naši prarodičia vedeli využiť a oceniť silu byliniek. Mnohí potvrdzujú, že ľudové liečiteľstvo skutočne pomáha. V obchodoch so zdravou výživou častokrát nájdeš produkty s rakytníkom, pľúcníkom, echinaceou, lipou, divozelom, skorocelom či materinou dúškou.

Ideálnym spôsobom sú recepty, ktoré si môžete pripraviť aj doma. Najlepších pomocníkov na posilnenie imunity nájdeš vo svojej chladničke a špajze. Je to napríklad chren, zázvor, cibuľa, cesnak a citrón. Čo z nich môžete vytvoriť?

Teplá citronáda
Zmiešajte šťavu z 2 citrónov s 2 lyžicami medu. Zalejte teplou vodou a môžete pridať aj šťavu z pomaranča.
Cibuľový čaj
Čaj z cibule skutočne pomáha posilňovať imunitný systém. Najlepšie, ak si ho doprajete aj niekoľkokrát za deň. Do 250 ml vriacej vody dajte na kocky nakrájanú jednu, alebo dve cibule. Nechajte 10 minút vylúhovať a sceďte. Pre lepšiu chuť si nápoj môžete osladiť napríklad medom, no hlavne sa úplne vyhnite bielemu cukru.
Zázvorový čaj
Nastrúhajte zázvor, presypte ho do kanvice a zalejte vriacou vodou. Zázvor nechajte 4 – 8 minút vylúhovať a potom čaj sceďte. Do čaju môžete pridať citrónovú alebo pomarančovú šťavu. Ideálne je čaj nesladiť. Ak už musíte, tak použite med.

Súvisiace články