Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Výber mena môže byť skutočným orieškom: Zoznam zakázaných mien sa rozrastá
Zdielať na

Výber mena môže byť skutočným orieškom: Zoznam zakázaných mien sa rozrastá

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Vyberanie mien pre svoje ratolesti je pre mnohých jednou z najťažších úloh vôbec. V dnešnej dobe je veľký trend používať netradičné mená, ktoré v bežnom slovenskom kalendári nenájdete. V niektorých krajinách by ste s výberom určitých mien neobstáli.

Internetový portál indy100.com vypísal skrátený zoznam zakázaných mien vo svete. Sú krajiny, ktoré sa snažia zachovať svoje kultúrne dedičstvá a jazyky. Práve z tohto dôvodu sa rozhodli isté mená neschvaľovať. Napríklad v Portugalsku, by bola anglická verzia mena Catherina zmenená na Caterina. V roku 2014 ministerstvo Saudskej Arábii uverejnilo zoznam, na ktorom sa nachádzalo 51 zakázaných mien, zahrňujúc Alice, Maya či Abdul Nasser. Dubajský portál, Golf News, tvrdí, že toto priezvisko je na zozname kvôli jeho spojeniu s egyptským nacionalistickým vládcom Gamalom Abdulom Nasserom zo studenej vojny. V Portugalsku by si teda svoje dieťa nemohol pomenovať ani ako Viking, Jimmy, Rihanna či Sayonara.

Osobitnú kategóriu tvoria rodovo neutrálne mená. To sú tie, ktoré sedia rovnako ženám, ako mužom. Najväčší odporcovia voči takémuto typu pomenovania dieťaťa sú Nemci a Dáni. V skutočnosti, Dánsko ovláda mená do takej miery, že rodičia si môžu vybrať iba zo schváleného zoznamu, na ktorom sa nachádza 7000 mien. Všetky ostatné, ktoré nie sú na zozname, musia byť samostatne schválené a preskúmané dvoma orgánmi. Medzi neutrálne mená patrí napríklad Taylor, Ashley, Morgan či Jordan.

Ostatné krajiny prísne skúmajú nezvyčajné mená. Vo Francúzsku, divné mená hlásia miestni registrátori súdnym orgánom, ktorí ho môžu zakázať. Nemecko, Dánsko, Švédsko, Mexiko a mnohé ďalšie štáty zakazujú mená, ktoré by mohli spôsobiť šikanu dieťaťa, alebo sa spájajú s trestným činom. V Nemecku by ste svoje dieťa pochopiteľne nemohli pomenovať, ako Adolf Hitler či Osama bin Laden. V Mexiku by neobstálo meno Rambo, Batman či Scrotum. V Dánsku zas Anus, v Malajzii Sexual intercourse (pohlavný styk), alebo Smelly head (zapáchajúca hlava). Švédsko zakázalo Metallicu a Francúzsko Prince William.

Mnohé krajiny tiež zakazujú mená s náboženským motívom. Medzi ne patrí napríklad Judáš, alebo Lucifer, ktoré sú nedovolené vo Švajčiarsku a na Novom Zélande. V Saudskej Arábii sú zakázané mená, ktoré sú v rozpore s ich kultúrou a náboženstvom. Pomenovanie po zvieratách tiež patrí do zakázaných zoznamov v mnohých krajinách. V Malajzii sa dokonca považujú za hlboko urážlivé.

Gramatika a lingvistika môžu tiež formovať meno dieťaťa. Na Islande musia mať mená koncovky, ktoré vyhovujú ich gramatike. Okrem toho musia všetky mená obsahovať písmená z islandskej abecedy, ktorá vylučuje znaky C, Q alebo W. Preto si tam nemôžete zaregistrovať mená, ako Zoe, Harriet, Duncan, Enrique, alebo Ludwig. Nórsko má zase pravidlo proti používaniu priezviska ako krstného mena. To sú Hansen, Johansen a Olden.

Značky rovnako tvoria veľmi širokú kategóriu medzi zakázanými menami v mnohých krajinách. Na Slovensku sa bežne stretneme s menami ako Chanel či Zara. Vo Švajčiarsku by takéto meno nebolo schválené, rovnako ako ani Mercedes. Vo Francúzsku majú tiež nepovolené mená, ako Nutella a Mini Cooper. V Mexiku sa rozhodli neregistrovať meno Facebook.

Súvisiace články