Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
V strane SMER-SD to vrie, požadujú odstúpenie Kaliňáka. Fico to vyvracia
Zdielať na

V strane SMER-SD to vrie, požadujú odstúpenie Kaliňáka. Fico to vyvracia

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vo vedení Smeru-SD rastie tlak na odstúpenie Roberta Kaliňáka. Podľa informácií agentúry SITA piati podpredsedovia strany požadujú odstúpenie Kaliňáka z pozície ministra vnútra i podpredsedu Smeru. Podľa viacerých členov užšieho vedenia strany je totiž Kaliňák a jeho kauzy zodpovedný za pokles podpory Smeru u voličov. Jeho prepojenie s podnikateľom Ladislavom Bašternákom totiž Smer nevie vysvetliť ani vlastným voličom.

Päť podpredsedov Smeru je aj za výmenu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Jemu vyčítajú kauzu resocializačného zariadenia Čistý deň, ktorému rok odmietal zobrať akreditáciu napriek odporúčaniu Akreditačnej komisie. Vo vedení strany by mal skončiť aj podpredseda Juraj Blanár, ktorý po dvanástich rokoch nedokázal obhájiť pozíciu žilinského župana a výrazne prehral s kandidátkou opozície Erikou Jurinovou. Na jeho odstúpenie tlačí práve Kaliňák.

Skončiť by mali aj viacerí krajskí predsedovia Smeru. V prvom rade by malo ísť o prešovského šéfa strany Stanislava Kubánka. V jeho kraji neuspel v sobotňajších regionálnych voľbách dlhoročný župan Peter Chudík. Viacerí členovia užšieho vedenia tiež hovoria o výmene krajských predsedníčok v Banskej Bystrici Jany Laššákovej a v Trnave Renáty Zmajkovičovej. V oboch krajoch Smer stagnuje, alebo jeho podpora klesá. Výmeny by mali pokračovať až na úroveň okresných predsedov.

​Premiér Robert Fico so svojimi podpredsedami doteraz nekomunikuje a viacerí oslovení členovia vedenia potvrdili, že všetky zmeny v strane budú závisieť práve od neho. Neprišiel ani v utorok na rokovanie užšieho vedenia strany. Podľa informácií agentúry SITA Fico je nespokojný s viacerými vedúcimi funkcionármi strany. Fico na piatok ohlásil tlačovú besedu, na ktorej sa má vyjadriť aj k regionálnym voľbám.

Z tlačového odboru strany SMER-SD prišla po zverejnení informácií agentúry SITA správa, ktorá ich vyvracia. "Predseda strany SMER - SD Robert Fico považuje správu agentúry SITA za vymyslenú a vykonštruovanú s cieľom rozohrať účelové spravodajské hry. Podpredseda strany Robert Kaliňák, ako aj ostatní podpredsedovia majú jeho plnú dôveru. Vzájomne spolu diskutujú, naposledy sa tak stalo v stredu popoludní. Ďalšie rozhovory budú pokračovať," píše v stanovisku zaslanom médiám. 

Rovnako sa vyjadril aj podpredseda strany, Peter Pellegrini. V stanovisku zaslanom médiám sa uvádza: "Dnešnú správu SMER-SD: Vo vedení strany rastie tlak na odstúpenie Roberta Kaliňáka, ktorú vydala agentúra SITA, považuje podpredseda strany SMER - SD P. Pellegrini  za zavádzajúcu a nepravdivú. O žiadnej dohode piatich podpredsedov nevie."

„Je to blbosť. S členmi úzkeho vedenia strany som v dennodennom kontakte, takže môžem povedať, že nič také, ako je uvedené v správe agentúry, sa nedeje,“ poslalo tlačové oddelenie stanovisko ďalšieho podpredsedu strany Petra Kažimíra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy