Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Smeráci rokovali o neúspechu vo voľbách, Fico neprišiel
Zdielať na

Smeráci rokovali o neúspechu vo voľbách, Fico neprišiel

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Užšie vedenie Smeru od poludnia zasadá vo svojej centrále v bratislavskom Ružinove. Hodnotia výsledok regionálnych volieb, v ktorých strana Smer utrpela porážku. Predseda strany Robert Fico ale na rokovanie zatiaľ neprišiel.

Stretnutie užšieho vedenia strany Smer sa konalo bez predsedu strany a premiéra Roberta Fica. Podľa jeho mediálneho poradcu Erika Tomáša, mal premiér neodkladné povinnosti a k debatám o výsledkoch regionálnych volieb sa pripojí neskôr. O dôvodoch prehry ale Tomáš hovoriť nechcel. "Vydiskutujeme si to medzi sebou a potom sa všetci postavíme pred verejnosť," uviedol Tomáš.

"Smer-SD potrebuje sebareflexiu po týchto voľbách. Je to síce výrazný pokles. Nemyslím si ale, že môžeme hovoriť o úpadku strany Smer ale o strate dominancie," dodal Erik Tomáš. Na otázku reportérky televízie JOJ, či sa premiér skrýva, Tomáš odpovedal, že nie. "Predseda vlády má právo na vyhodnotenie výsledkov a postaviť sa pred verejnosť, keď uzná za vhodné," dodal Erik Tomáš.

Ficov mediálny poradca tvrdí, že má právo na to, aby si to vyhodnotil a až keď uzná za vhodné, postavil sa pred verejnosť. Pozrite si rozhovor s Erikom Tomášom.

Kauzy Roberta Kaliňáka

Niektorí členovia strany za prehrou vidia rôzne kauzy, ktoré stelesňujú najmä do osoby ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ten by mal podľa nich ako šéf rezortu skončiť. Kaliňák sa bráni tým, že tí čo voľby prehrali, sa snažia svoj neúspech hodiť na neho. Fico sa doteraz k voľbám nevyjadril.

Renáta Zmajkovičová, krajská predsedníčka strany v Trnave, kde o županskú funkciu prišiel Tibor Mikuš, ktorý kandidoval s podporou Smeru, uviedla, že ona zodpovedá za svoj podiel práce, rovnako ako ostatní. "Zostavovanie a výber kandidátov na poslancov bol v kompetencii okresných štruktúr, čiže kolektívnym rozhodnutím. Výber županov bol výsledkom dlhých rokovaní príslušných straníckych elít. Tomu sa hovorí disciplína a demokracia v strane,“ povedala pre agentúru SITA s tým, že heslo " Robíme pre ľudí " nemožno len deklarovať, treba ho aj žiť.

Minister vnútra Robert Kaliňák prišiel do budovy Smeru v bratislavskom Ružinove medzi prvými. Pozrite sa, ako hodnotí vnútrostranícku situáciu.

​​Zmajkovičová: Väčší debakel je roztrieštenosť v strane

"Vyhral ten, kto má ľudí úprimne rád. Svoju politickú prácu v regióne robím dobre a túto prácu mám rada, rovnako ako ľudí v našej krajine. Východisko z výsledkov volieb pre stranu Smer nemôže byť výlučne postavené na výmene ľudí, vyžaduje razantnú zmenu postoja k politickej práci,“ uviedla Zmajkovičová, podľa ktorej treba bez obalu priznať, že pre stranu je výsledok volieb debakel. Za väčší debakel považuje roztrieštenosť v Smere. "To, čo nás robilo silnými v porovnaní s ostatnými politickými stranami, bola naša jednotnosť a spojené úsilie. Ak však kandidáti na poslancov spochybňujú jeden druhého, ak členovia strany spochybňujú kandidátov, výsledok sa dostaví. A dostavil sa,“ dodala.

Bratislavský krajský predseda strany Martin Glváč pripomenul, že Smer v Bratislavskom kraji svojho kandidáta na župana nepostavil a zo šiestich koaličných poslancov má päť. "V porovnaní s predchádzajúcim obdobím je to jednoznačne úspech. Ak vedenie zhodnotí, že sme mohli a mali dosiahnuť viac, tak ako všetci, budem to rešpektovať,“ povedal Glváč. Šéf strany v Prešove Stanislav Kubánek povedal, že rešpektuje výsledky volieb a o personálnych otázkach bude hovoriť na pôde strany Smer-SD.

​Beňová: Do Smeru si kopol už každý

Europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňová skritizovala na sociálnej sieti podpredsedu strany Mareka Maďariča, ktorý hovorí o potrebe zmien v strane. "Do Smeru si už kopol takmer každý vrátane podpredsedu strany, ktorý síce pokašľal všetky ostatné voľby, ale vždy rád prvý pošle tlačovú správu, čo máme robiť my ostatní,“ napísala.

Novinári aj vedenie strany čakajú na premiéra už viac ako 1,5 hodiny.

noviny.sk

​V Smere si podľa žilinského krajského predsedu Jána Podmanického musia nastoliť otázku, prečo napriek tomu, že Robert Fico je úspešný a talentovaný politik, ktorý nemá na Slovensku alternatívu, si Smer nedokázal udržať pozície. "Zdá sa, že problém nie je vo Ficovi, ale vo viacerých funkcionároch strany, ktorí miesto získavania bodov Smer oslabujú. Ak chceme využiť obrovský potenciál vo Ficovi, musíme prikročiť k personálnym zmenám na všetkých úrovniach,“ vyhlásil v rozhovore pre agentúru SITA Podmanický.

​​Vyhodnotenie problému

V sobotňajších voľbách v Žilinskom kraji neuspel v súboji o post predsedu samosprávneho kraja kandidát Smeru Juraj Blanár. "Kandidoval som za poslanca regionálneho parlamentu vo volebnom obvode Čadca, kde Blanára volila drvivá väčšina ľudí. Som presvedčený, že neúspechy niektorých kandidátov neboli spôsobené ich zlyhaním, ale niektorých iných funkcionárov v Smere. Mali by sme si v pokoji vyhodnotiť, čo bol hlavný problém,“ uviedol Podmanický s tým, že ak vedenie strany usúdi, že on nesie zodpovednosť za výsledok v kraji, ponúkne funkciu krajského predsedu.

V sobotu neuspel v Košiciach vo voľbách ani Richard Raši, ktorý je aj krajským predsedom strany. "Myslím, že moju prehru spôsobila súhra viacerých faktorov: mobilizácia voličov protikandidáta, voľba proti strane Smer-SD a rolu zohrali aj košické témy, napríklad dopravné obmedzenia, hlučnosť a prašnosť počas modernizácie električkových tratí, ale aj zavedenie rezidentského parkovania,“ povedal Raši pre agentúru SITA. V súvislosti s jeho pozíciou predsedu krajskej organizácie strany Smer-SD v Košickom kraji Raši povedal, že pokiaľ vedenie strany vyhodnotí jeho zodpovednosť, je pripravený odstúpiť.

Viac v Novinách o 19:30.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy