Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Unavený vodič na cestách je hrozbou. Vedci pracujú na prevratnom objave
Zdielať na

Unavený vodič na cestách je hrozbou. Vedci pracujú na prevratnom objave

LONDÝN / Unavený vodič za volantom je na ceste vždy obrovskou hrozbou. Vedia to aj londýnski vedci, pracujúci na unikátnom projekte. Snažia sa vytvoriť funkčné zariadenie, ktoré by dokázalo únavu identifikovať iba na základe analýzy ľudskej reči.

Zvyčajne sú to len drobné zmeny, ťažko zachytiteľné aj trénovaným uchom. Program, ktorý v Londýne vyvíjajú by ich však zachytiť mal. "K drobným zmenám hlasu dochádza neustále. Snažíme sa vytvoriť model, ktorý by ich dokázal zachytiť a vyhodnotiť," uviedol vedec Mark Huckvale.

Cieľom výskumníkov je vytvoriť analyzátor reči, ktorý by človeka upozornil na to, že je čas si oddýchnuť. Najmä pre vodičov by takéto funkčné a spoľahlivé zariadenie malo cenu zlata. Priznávajú však, že majú pred sebou ešte poriadny kus cesty.

"Mnoho nahrávok sme vytvorili v laboratórnych priestoroch. Teraz je našim cieľom presunúť sa do reálneho prostredia. Musíme byť schopní správne zachytiť a dešifrovať napríklad hovor v kabíne auta," hovorí Huckvale.

Zariadenie pritom neskúma len výšku hlasu, či jeho rozsah. Oproti existujúcim analyzátorom sa zameriava na oveľa širšiu paletu charakteristík. "Aj vďaka tomu veríme, že dokážeme presnejšie definovať okamih, kedy únava presiahla tolerovateľnú hranicu," dodáva vedec.

Vývojári veria, že ich analyzátor by ocenili nielen šoféri za volantom, ale napríklad aj zdravotníci, či starší ľudia. Zariadenie by sa totiž v budúcnosti mohlo stať napríklad súčasťou monitorovacích systémov, kontrolujúcich ich stav.

Súvisiace články