Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nezaklamete si už ani v textových správach. Vedci našli vzorec, ktorý ukazuje na klamstvo
Zdielať na

Nezaklamete si už ani v textových správach. Vedci našli vzorec, ktorý ukazuje na klamstvo

Archívna reportáž

ITHACA / Americkí vedci objavili vzorec, na základe ktorého vedia predpokladať, či pisateľ hovorí pravdu.

Zatiaľ čo klamanie pri osobnom kontakte prezradia signály ako nervozita, červenanie sa alebo vyhýbanie sa očnému kontaktu, v prípade textových správ to už nie je taký ľahký oriešok. Vedci z Cornellovej univerzity v americkom meste Ithaca ale tvrdia, že v smskách našli vzorec naznačujúci, či osoba na druhej strane hovorí pravdu. 

Vedci analyzovali 1 703 konverzácií. Rozdelili ich na pravdivé a nepravdivé a podľa pohlavia odosielateľa. Spočítali množstvo slov a výskyt niektorých výrazov v percentách. Zistili, že keď klamú ženy, majú tendenciu používať slová týkajúce sa vlastnej osoby ako ja alebo moje. 

Textové správy žien, ktoré klamali, obsahovali v priemere osem slov. Pravdivé správy mali slov deväť. Muži sa ukázali ako rafinovanejší klamári. V oboch prípadoch použili v priemere sedem slov. Obe pohlavia pri klamaní ale používali nezáväzné výrazy ako "pravdepodobne, alebo "možno". Tiež záleží na tom, ako dlho trvá autorovi napísať odpoveď. S textom, ktorá obsahuje lož, si dáva človek zvyčajne načas. 

Pozrite si archívnu reportáž na tému klamstva. 

Súvisiace články