Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Gabriela našla v sebe úžasnú silu, proti skleróze multiplex bojuje maľovaním
Zdielať na

Gabriela našla v sebe úžasnú silu, proti skleróze multiplex bojuje maľovaním

UDAVSKÉ / Gabika z Udavského na východe Slovenska si aj napriek nevyliečiteľnej diagnóze dokázala vytvoriť svet, v ktorom je šťastná. Podľa vlastných slov to ale nebola ľahká cesta. Aktívnu ženu skleróza multiplex uväznila doma. Namiesto plakania a šomrania sa vrhla na maľovanie. Dnes má za sebou viaceré vydarené výstavy.

Pred dvomi rokmi bola Gabika aktívnym človekom s neprestajne vyzváňajúcim telefónom a stále bola na cestách. Keď jej diagnostikovali sklerózu multiplex, svet sa jej obrátil naruby. Neraz si to odniesli najbližší. "Keď som po pol roku ubližovania svojim blízkym, rozčuľovania sa a plakania zistila, že to nemá žiadny význam, tak som sa rozhodla maľovať," hovorí Gabriela Bednárová.

Najprv si kúpila farbičky, potom vodové farby a jej izba sa stala pre ňu iným svetom. Jej svetom, ktorý sa naučila milovať. "Neviem, čo je kompozícia. Ja jednoducho maľujem tak, ako cítim. Mne to ide od srdca, som taký laik, som insitný maliar," dodáva.

Gabika sa maľovaniu venuje asi dva roky. Vraví, že každý z obrazov odzrkadľuje jej vnútorné rozpoloženie. "Moje prvotiny boli veľmi tmavé, pretože som psychicky nebola vyrovnaná s chorobou, ale je už kamoška, obrazy sa už zosvetlili, sú iné, je vidno, že sa ináč pozerám na svet," tvrdí Gabriela.

Snaží sa zdokonaľovať a objavovať nové techniky. Za sebou má viacero úspešných výstav na východe Slovenska. Hovorí, že jej obrazy musia mať dušu. "Je to terapia, pretože mám aj ruky veľmi slabé. Precvičujem si precvičujem aj prsty, je to aj duševná terapia, ktorá veľmi dobre pôsobí, čiže odporúčam každému," dodáva Gabriela.

Maliarka z Udavského vraví, že pred sebou má ešte veľké ciele. "Chem namaľovať portrét," prezrádza svoje ciele.

Aj napriek nevyliečiteľnej diagnóze si dokázala vytvoriť svet, v ktorom je šťastná. "Ja zaspávam, ja maľujem. Ja sa zobúdzam a maľujem. Toto chcem robiť, dokedy budem vládať," dodáva.

Súvisiace články