Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Utiekol pred vojnou. Teraz chce z novej domoviny spraviť čokoládového lídra
Zdielať na

Utiekol pred vojnou. Teraz chce z novej domoviny spraviť čokoládového lídra

BUDAPEŠŤ / Hoci v jeho rodnej krajine vôbec nie je sladký život, práve čokoládou si Sýrčan zabezpečili lepšiu budúcnosť. Rodinný podnik musel v Damasku zatvoriť, no rozbehol ho nanovo - tisíce kilometrov od domova.

Vyrábanie čokoládových maškŕt je v Bassamovej rodine tradícia už od začiatku 19. storočia. V sýrskom Damasku profitovali z tešenia mlsných jazýčkov a v roku 2005 dokonca táto čokoládovňa dostala ocenenie na veľtrhu v Paríži. "Vyrábanie čokolády spája dve veci – umenie a technológiu. Potrebujete kvalitné stroje a tiež výtvarníkov, ktorí to vedia a túto prácu milujú," hovorí Bassam S. Ghraoui, sýrsky výrobca čokolády.

Všetko sa však zmenilo, keď v Sýrii vypukla vojna. Zrazu továreň vyrábala len pol percenta z množstva, aké produkovala vo svojich najlepších časoch. Bassam bol nútený zatvoriť svoju fabriku. Rodinnej tradície sa však nevzdal a obnovil ju tisíce kilometrov od rodiska. Odišiel do Maďarska, kde v 90. rokoch pracoval a krajina ho tak ľahšie prijala. V Budapešti začína odznova s odvážnymi plánmi. "Predpokladáme, že vyrobíme asi 7500 ton čokolády ročne a chceli by sme toto číslo ešte zvyšovať. 95 percent chceme exportovať, takže tento projekt posunie Maďarsko pred európsky priemer vo vývoze čokolády," hovorí Bassam.

V srdci metropoly si otvoril obchod a ďalšie 2 továrne v iných častiach krajiny. Lahodné umelecké diela si chodia vychutnať nielen miestni obyvatelia, ale aj turisti. Ako sám majiteľ hovorí, nie je to len tovar, je to vyjadrenie lásky.

Súvisiace články