Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nepatrili medzi favoritov, no porotu presvedčili a získali Nobelovu cenu za mier
Zdielať na

Nepatrili medzi favoritov, no porotu presvedčili a získali Nobelovu cenu za mier

Archívna reportáž

OSLO / Tohtoročnú Nobelovu cenu za mier získala Medzinárodná kampaň za zrušenie jadrových zbraní. Dostali ju za upozorňovanie na nebezpečenstvo jadrových zbraní a podporu úsilia OSN o vyjednanie dohody zakazujúcej jadrové zbrane.

Medzinárodná kampaň ocenenie dostala za upozorňovanie na "katastrofické humanitárne dôsledky akéhokoľvek použitia jadrových zbraní a za svoje priekopnícke úsilie o dosiahnutie zmluvného zákazu takýchto zbraní" uviedla predsedkyňa Nobelovho výboru Berit Reiss-Andersen. 

Udelenie Nobelovej ceny za mier osobám alebo organizáciám, ktoré usilujú o obmedzenie jadrovej hrozby nebolo prekvapením. Za favoritov ale boli považovaní vyjednávači, ktorí v roku 2015 pomohli uzavrieť dohodu s Teheránom o obmedzení jadrového programu Iránu výmenou za zrušenie hospodárskych sankcií. Vyjednávačmi boli šéfka európskej diplomacie Federica Mogherini, bývalý šéf americkej diplomacie John Kerry a iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf. 

Pozornosť sa sústreďuje na jadrovú otázku aj vzhľadom k narastajúcemu napätiu medzi Spojenými štátmi a KĽDR. Medzi ďalšími favoritmi boli pápež František, záchranári zvaní aj ako Biele helmy alebo Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. 

Tento rok bolo na Nobelovu cenu za mier nominovaných 318 kandidátov, medzi nimi bolo 215 jednotlivcov a 103 organizácií. Išlo o druhý najvyšší počer nominovaných v histórii. 

Súvisiace články