Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Emocionálna sila s príchuťou Kafku. Udelili Nobelovu cenu za literatúru
Zdielať na

Emocionálna sila s príchuťou Kafku. Udelili Nobelovu cenu za literatúru

ŠTOKHOLM / Tohtoročnú Nobelovu cenu za literatúru získal britský spisovať japonského pôvodu Kazuo Ishiguro. Jeho najznámejším románom je Súmrak dňa. Ten sa dočkal aj sfilmovania. V hlavných úlohách sa predstavili Anthony Hopkins či Emma Thompson.

Akadémia ocenila Ishigura ako spisovateľa, ktorý "v románoch s veľkou emocionálnou silou odhalil priepasť za ľudskou ilúziou o spojení so svetom". Spomínaný Súmrak dňa dostal v roku 1989 aj Man Bookerovu cenu, ktorá denníkovou formou hovorí o putovaní vysoko postaveného sluhu. 

Ďalšia kniha, ktorú napísal patrí do kategórie dystopických románov a pojednáva o ľudských klonoch, ktorí slúžia ako darcovia orgánov. Aj táto kniha bola spracovaná do filmovej podoby. "Je to úžasná pocta, predovšetkým preto, že to znamená, že kráčam v šľapajách tých najväčších autorov. Žijeme vo veľmi neistej dobe a ja dúfam, že Nobelove ceny budú mať v tejto dobe pozitívny efekt," uviedol na adresu svojho víťazstva Ishiguro.

Spisovateľ sa niekedy dáva do súvislosti s inými britskými spisovateľmi, ktorí sa narodili v iných krajinách, ako napríklad známy Salman Rushdie, Hanif Kureishi či Shiva Naipaul. Sara Danius, stála tajomníčka Švédskej akadémie, popísala jeho tvoru ako zmes Jane Auster a Franza Kafku. 

Ishiguro bývá někdy spojován s britskými spisovateli, kteří se narodili v jiných zemích. Příkladem může být Salman Rushdie, Hanif Kureishi, ale také Shiva Naipaul nebo Buchi Emechetová. "Ale musíte do toho pridat trochu Marcela Prousta," dodala.

"Je to spisovatel, který velmi usiluje o pochopení minulosti, není to však vyloženě proustovský spisovatel, nechce minulost napravovat, ale zkoumá, co je třeba zapomenout, aby bylo možné přežít, v prvé řadě jako člověk, či jako celá společnost," uvedla Daniusová.

Súvisiace články