Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vedci skúmali, či môžu byť mačky zároveň pevné aj tekuté. Vyslúžili si Nobelovu Ig cenu
Zdielať na

Vedci skúmali, či môžu byť mačky zároveň pevné aj tekuté. Vyslúžili si Nobelovu Ig cenu

Archívna reportáž

BOSTON / V USA sa odovzdávali Ig Nobelove ceny, tzv. "antinobelove" ceny. V 27. ročníku ich udelili v desiatich kategóriách. Ig Nobelova cena je pritom ocenenie, ktoré je paródiou na známu Nobelovu cenu. Ig Nobelovu cenu dostávajú skutoční vedci za skutočné výskumné projekty, ktoré sú však do značnej miery absurdné alebo neužitočné.

V komisii, ktorá Ig Nobelove ceny udeľuje, sú držitelia skutočnej Nobelovej ceny. Na rozdiel od paródie na filmové ocenenie "Oscar", známe Zlaté maliny, pre Ig Nobelove ceny si ich laureáti aj osobne chodia. Mimoriadne vtipný bol aj 27. ročník odovzdávania cien na pôde Harvardskej univerzity. Najmä vďaka oceneným, ktorých názvy výskumov niekedy treba prečítať dvakrát, aby človek uveril, že sa niečo také skutočne vykonalo. 

Cenu za fyziku si odniesol francúzsky vedec za využite dynamiky tekutín pri zodpovedaní otázky, či môže byť mačka zároveň v pevnom aj tekutom skupenstve. 

Cenu za mier získal tím vedcov za demonštratívny pokus s cieľom dokázať, že hra na nástroj didgeridoo môže byť alternatívnym spôsobom liečby syndrómu spánkového apnoe. 

Cena za ekonomiku putovala dvojici vedcov za experiment, ako môže kontakt s krokodílom ovplyvniť náchylnosť človeka k hazardným hrám. 

Cenu za anatómiu dostal britský vedec za medicínsku štúdiu "Prečo majú starí ľudia veľké uši". Dokázal, že po dosiahnutí veku 30 rokov rastú uši rýchlosťou zhruba 2 milimetre za 10 rokov.

Cenu za biológiu si odniesol tím vedcov za objavenie samičieho penisu a samčej vagíny u jaskynného hmyzu. 

Cena za dynamiku tekutín skončila v rukách Juhokórejčana, ktorý študoval dynamiku vylievania tekutiny, aby zistil, čo sa stane, keď človek pri nesení šálky kávy cúva, teda kráča dozadu. 

Cena za výživu išla tímu vedcov za prvú vedeckú správu o ľudskej krvi ako súčasti výživy upírskych netopierov s chlpatými nohami. 

Cenu za medicínu si vyslúžil tím vedcov za využitie pokročilej technológie skenovania mozgu za účelom zistenia, ako veľmi sa niektorým ľuďom hnusí syr.

Cenu za poznanie získal tím vedcov za demonštráciu, že mnoho identických dvojčiat sa vizuálne nedokáže rozoznať od svojho dvojčaťa. 

Cenu za pôrodníctvo si odniesol španielsky tím vedcov za preukázanie, že plod v matkinom tele reaguje výraznejšie na hudbu, ktorá sa prehráva cez matkinu vagínu, ako na hudbu, ktorá sa prehráva priložením reproduktoru na brucho. Vyvinuli aj "vaginálny prehrávač hudby".

S cenou Ig Nobel je spojená aj finančná odmenu v závratnej výške - 10 triliónov dolárov. Ide však o zimbabwianske doláre, ktoré nemajú prakticky žiadnu reálnu hodnotu. 

V histórii Ig Nobelových cien je aj vedec, ktorý získal nielen túto parodizujúcu cenu, ale aj skutočnú Nobelovu cenu za fyziku. Andre Geim dostal v roku 2010 Nobelovu cenu za priekopnícke experimenty s grafénom, najtenšou vrstvou uhlíku. Desať rokov predtým dostal Ig Nobelovu cenu za pokus so živými žabami, ktoré "zavesil" do priestoru pomocou magnetickej sily.

Pozrite si archívnu reportáž z roku 2015, keď "antinobelovu" cenu získali aj slovenskí vedci.

Súvisiace články