Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Biomolekuly ako na dlani. Nobelova cena za chémiu má svojich víťazov
Zdielať na

Biomolekuly ako na dlani. Nobelova cena za chémiu má svojich víťazov

Archívna reportáž

ŠTOKHOLM / Nobelovu cenu za chémiu získali Jacques Dubochet, Joachim Frank a Richard Henderson za vývoj kryo-elektrónovej mikroskopie. Je to moderná zobrazovacia metóda, ktorá zjednodušuje a zlepšuje viditeľnosť biomolekúl v roztoku vo vysokom rozlíšení. Svoje rozhodnutie oznámila Kráľovská švédska akadémia vied, podľa ktorej môže nová metóda prispieť pri vývoji nových liekov.

Kryo-elektrónová mikroskopia umožňuje štúdium bunkovej architektúry, vírusov a proteínových komplexov takmer v atómovom rozlíšení. "Vedci teraz môžu zmraziť biomolekuly uprostred pohybu a zobraziť procesy, ktoré doposiaľ nevideli. Táto metóda uviedla biochémiu do novej éry," uviedla Kráľovská švédska akadémia vied. 

Tento rok už boli ohlásené dve Nobelove ceny. V pondelok za lekárstvo dostali cenu Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash a Michael W. Young za výskum v oblasti chronobiologie. V utorok bola za fyziku vyznamenaná trojica Rainer Weiss, Barry Barish a Kip Thorne za kľúčový príspevok na pozorovanie gravitačných vĺn vo vesmíre.

Vo štvrtok oznámia nositeľa Nobelovej ceny za literatúru a v piatok nositeľa ceny za mier. Nasledujúci pondelok bude známy aj laureát Nobelovej ceny za ekonómiu. 

Prestíž, diplom a... deväť miliónov

Na ocenených čaká medaila, diplom a finančná prémia, ktorá je tento rok o milión švédskych korún väčšia ako ten minulý. Zatiaľ čo minulý rok boli výhercovia dotovaní čiastkou osem miliónov, v súčasnosti je to deväť miliónov švédskych korún, teda asi 347 061 eur.

Ceny budú ako každý rok odovzdané v deň výročia Nobelovej smrti 10. decembra, cenu za mier odovzdajú v Osle a ostatné v Štokholme. Medzi rokmi 1901 a 2017 bolo udelených 108 Nobelových cien za chémiu. 

Súvisiace články