Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prvá dáma si myslela, že ich idú zostreliť. Schuster spomína na zážitky z vládneho špeciálu
Zdielať na

Prvá dáma si myslela, že ich idú zostreliť. Schuster spomína na zážitky z vládneho špeciálu

BRATISLAVA / Málokto mal možnosť cestovať leteckým vládnym špeciálom, ale už o niekoľko dní budú môcť návštevníci košického múzea letectva vidieť ako vyzerá napríklad prezidentský salónik či kde sedávali ministri.

O nový prírastok múzea - legendárny Tupolev-154 sa postaral zakladateľ múzea a bývalý prezident Rudolf Schuster, ktorý našich kolegov v lietadle osobne sprevádzal a rozprával im svoje letecké zážitky. 

"Slúžilo poctivo, tak nech aj tomu múzeu aj ostatným, ktorí prídu," hlásal s úsmevom na tvári Rudolf Schuster. 

Ešte donedávna slúžil Tupolev-154 v podstate ako Air Force One. V lietadle sa robili dôležité rozhodnutia a sedávali v ňom aj významní hostia. 

"Keď som letel na oficiálnu návštevu, preleteli sme nemecké hranice a moja manželka vystrašene hovorí, Rudko, veď sa pozri, prišli nás zostreliť. Ja som sa pozrel, z jednej strany Mig-29 s nemeckou značkou, z druhej strany F-16," spomína na dobrodružné chvíle na palube lietadla ex prezident Schuster. 

"Bola to veľká česť, pretože to sa naozaj len veľkým prezidentom takáto úcta prejavuje, že pošlú vojenský letecký sprievod," priznáva. 

V lietadle Tupolev-154 letel napríklad aj pápež, ďalší premiéri či prezidenti. Stroj bude návštevníkom leteckého múzea k dispozícii už o niekoľko dní. 

"Pracujeme na tom, aby sme získali čo najskôr palubné denníky a samozrejme aj fotografickú dokumentáciu," dodal na záver riaditeľ slovenského technického múzea Eugen Labanič.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy