Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Roky sa snažili o bábätko, menopauza sny zmarila. A potom sa dočkali zázraku
Zdielať na

Roky sa snažili o bábätko, menopauza sny zmarila. A potom sa dočkali zázraku

Archívna reportáž

READING / Manželia z britského mesta Reading sa roky snažili o bábätko, na umelé oplodnenie minuli tisíce libier. Ako 40-ročná však vstúpila Tess Morten predčasne do menopauzy a tým sa sny manželov zmarili. Až kým o sedem rokov nezaznamenala podivnú nevoľnosť a s podozrením na vážnu chorobu nezašla k lekárovi.

Tessa Morten má 47 rokov a ako 40-ročná predčasne vstúpila do menopauzy, píše portál Daily Mail. Ešte predtým absolvovali s manželom niekoľko umelých oplodnení za ktoré dali vyše 20 tisíc libier. Vytúženého bábätka sa nedočkali. Zrazu začala byť Tessa mimoriadne unavená, nafúknutá a cítila nevoľnosť, trvalo to niekoľko mesiacov. Plná obáv išla k lekárovi a ten vyslovil obavy, žeby mohlo ísť o rakovinu vaječníkov. Ultrazvuk ale ukázal niečo úplne iné.

"Vaše vaječníky sú v poriadku, ale pozrite sa na toto," citovala Tessa Morten gynekológa. "Pozrela som sa na obrazovku a uvidela som dieťa. Šokovaná som sa spýtala, či je moje," spomína s úsmevom Tessa. Sestrička ju držala za ruku, lebo pôvodne čakali, že príde zlá správa. "Rozplakala som sa, lebo by som si nikdy nemyslela, že sa mi to ešte stane," hovorí Tessa, ktorá si s manželom pre neplodnosť napokon osvojila 3 deti. 

Facebook

​V januári porodila 47-ročná Tessa dievčatko Molly. Lekári si myslia, že ovuláciu mohli naštartovať lieky, ktoré dostala v rámci menopauzy na zmiernenie návalov tepla a iných znakov sprevádzajúcich koniec obdobia ženskej plodnosti. "Nikdy som nepočul o prípade, že by sa to stalo sedem rokov po menopauze. Je to úžasné," vyjadril sa Adam Balen, predseda Britskej spoločnosti pre plodnosť. Zaznamenali len pár prípadov, keď ženy otehotneli počas menopauzy, práve vďaka liekom, ktoré majú zmierniť následky úbytku ženských hormónov.

V roku 1997 otehotnela vďaka týmto liekom prirodzene 59-ročná žena menom Dawn Brooke, čo je aj rekordný známy prípad. "Je veľmi malá pravdepodobnosť, že s niečo také stane. Je možné, že z času na čas ovulácia nastane, ale zväčša je žena po menopauze už úplne neplodná," povedala Geeta Nargund, šéfka oddelenia reprodukčnej medicíny v londýnskej nemocnici St. George. 

Pozrite si archívnu reportáž o inom prípade, keď žena nemohla mať deti.

Súvisiace články