Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rodina podľa zvyku musí strážiť nebožtíka. Nespala 11 nocí, čaká na poisťovňu
Zdielať na

Rodina podľa zvyku musí strážiť nebožtíka. Nespala 11 nocí, čaká na poisťovňu

KOMÁRNO / Poistku za náklady na pohreb uzavreli pred dvomi rokmi. Ponuka, že pozostalí budú mať peniaze na ich pohreb do 24 hodín od úmrtia sa im pozdávala. Rodina na juhu Slovenska sa sklamala. Muž zomrel pred jedenástimi dňami a nie je pochovaný. Aj preto, lebo peniaze na pohreb zatiaľ neprišli.

Tibor zomrel vo veku 54 rokov doma, ešte 8. septembra. Keď pred dvomi rokmi uzatvárali poistku na hradenie nákladov na pohreb netušili, že ju budú tak skoro potrebovať.

Muž je už jedenásty deň v márnici komárňanského cintorína. Rodina ho nemá za čo pochovať. "Preto bola uzavretá poistka, lebo v televízii to reklamujú za 24 hodín," uviedla sestra nebožtíka Blanka Sárköziová.

Poisťovňu kontaktovali telefonicky. Sídlo pobočky, kde poistku v Komárne podpisovali, medzičasom zrušili. Manželka nebohého Tibora na peniaze stále čaká. V call centre poisťovne televízii JOJ potvrdili, že poistné sa vypláva do 24 hodín. Vynímajúc soboty, nedele a sviatky. Od dátumu, kedy sa spoločnosti predloží kompletná žiadosť o vyplatenie poistenia. Konateľka spoločnosti sa do odvysielania reportáže neozvala.

Podľa rómskeho zvyku navyše musia bdieť nad pamiatkou nebožtíka, až kým nie je pochovaný. Rodina v Komárne tak nezažmúrila oka už jedenástu noc. "Každú noc, do rána tu sedíme, kávu pijeme. Rozprávame sa," povedala príbuzná nebožtíka Mária Lakatosová.

Pozostalí sú rozhorčení, že to nie je sľubovaných 24 hodín. To, že podľa zmluvy poistku vyplatia do siedmich pracovných dní od podania žiadosti, si všimli až teraz. A tých bolo pre jeden sviatok a dva víkendy zatiaľ len päť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy