Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Miroslav Lajčák: OSN má viac nástrojov na uplatňovanie mieru, ako si myslí
Zdielať na

Miroslav Lajčák: OSN má viac nástrojov na uplatňovanie mieru, ako si myslí

Google News Button Sledovať správy

NEW YORK / Začalo sa 72. Valné zhromaždenie OSN, ktorému tento rok predseda šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Súčasná OSN má podľa neho v rukách oveľa viac nástrojov na uplatňovanie mieru, ako kedykoľvek pred tým, mala by si teda podľa neho robiť prácu, pre ktorú vznikla.

Mier a prevencia konfliktov, ľudia, planéta a prosperita - to sú priority Miroslava Lajčáka. "Mier a prevencia konfliktov by mali byť v centre každého konania OSN. Nanešťastie, tento dôraz na mier sa neodráža v rozpočte a v práci OSN. Míňame príliš veľa času a peňazí na to, aby sme na konflikty reagovali, avšak nedostatok na ich predchádzaniu," poznamenal Lajčák. 

Lajčák tvrdí, že by sa OSN mala viac zamerať na ľudí - civilistov, ktorí najviac trpia dôsledkami vojen a terorizmu a sú nútení utekať zo svojich domovov. Podľa slov Lajčáka nevyriešia terorizmus zbrane ani bariéry. "Sme svedkami pričastého porušovania ľudských práv a len zriedkavo vidíme toto porušovanie potrestané," uviedol. 

Lajčák v prejave upozornil aj na pretrvávajúcu chudobu, teroristické útoky a zhoršujúce sa dôsledky klimatickej zmeny.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák zložil v pondelok 11. septembra v New Yorku slávnostný sľub predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN. Lajčák sa stal druhým predsedom Valného zhromaždenia OSN, ktorý zložil pri prevzatí funkcie sľub ustanovený rezolúciou z 13. septembra 2016 nazvanou Revitalizácia práce Valného zhromaždenia, ktorá tiež stanovila etický kódex predsedu VZ OSN.

V pléne vystúpil aj prezident Andrej Kiska, podľa ktorého sú sebectvo a úzke národné záujmy hlavnou prekážkou rozvoja ľudstva. Štátnikom dôrazne pripomenul zodpovednosť za osud migrantov, ktorí utekajú pred chudobou a vojnami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy