Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ulovili vzácny druh obrovskej ryby. Kým sa rozhodli, čo s ňou urobia, uhynula
Zdielať na

Ulovili vzácny druh obrovskej ryby. Kým sa rozhodli, čo s ňou urobia, uhynula

ITURUP / Vo vodách pri najväčšom ostrove v Kurilách sa ruským rybárom podarilo uloviť vzácny a rekordný úlovok. Chytili viac ako tonu vážiaci exemplár mesačníka. Kým sa rozhodovali, čo s ním urobia, ryba uhynula. Po tom už bolo rybárom jasné, čo s ňou bude.

Posádka lode bola natoľko v šoku, že ulovila tento vzácny druh ryby, že vôbec netušila, čo s ňou urobiť. Kým sa rybári rozhodovali, ryba vyriešila problém za nich a uhynula. Napriek protestom miestneho múzea poslúžilo jej mäso ako potrava pre medvede.

Po tom ako rybári mesačníka vytiahli z vody, priviezli ho do prístavu, kde ho nechali niekoľko dní. Záujemcovia sa s ňou chodili fotiť, lenže mŕtvola, ktorá vážila o niečo menej ako 1 100 kilogramov začala hniť. 

Keď sa o nej dozvedeli pracovníci miestneho historického múzea, snažili sa ju získať, aby ju zakonzervovali a vystavili. Bolo ale už neskoro. Pracovníci prístavu sa už totiž rozhodli, že sa jej zbavia tým najjednoduchším spôsobom. Mäso rozporcovali a dali ho medveďom, ktorí sa v jednej časti ostrova živia práve uhynutými rybami. 

Mesačník sa vyskytuje vo vodách Atlantického, Tichého a Indického oceánu. Priemerná váha dospelého jedinca sa pohybuje od 250 kilogramov do tony. Živí sa najmä planktónom, medúzami a menšími rybami. Zatiaľ čo v minulosti túto rybu uctievali domorodé kmene, dnes ju vo veľkom lovia a jej počty sa znižujú. Do niektorých oblastí, kde sa vyskytuje, je preto zakázaný prístup. 

Súvisiace články